Psödofakik retina dekolmanlarında skleral çökertme cerrahisi, vitrektomi ile birlikte silikon yağı uygulaması ve vitrektomi ile birlikte gaz uygulaması sonrası anatomik ve görsel sonuçlar
Anatomical and visual outcomes of scleral buckling surgery,vitrectomy with silicone oil and vitrectomy with gass tamponade in pseudophakic retinal detachment
- Tez No: 599804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇITIRIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gaz, Pars plana vitrektomi, Psödofakik retina dekolmanı, Silikon yağı, Skleral Çökertme, Gas, pars plana vitrectomy, pseudophakic retinal detachment, silicone oil, scleral buckling. 54
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Psödofakik retina dekolmanında pars plana vitrektomi (PPV) ile birlikte silikon yağı veya perfloropropan (C3F8) gazı uygulanan olgular ile skleral çökertme (SÇ) cerrahisi yapılan olguların anatomik ve görsel sonuçlarını ortaya koymak. Gereç ve Yöntem: Psödofakik retina dekolmanı tanısı ile cerrahi tedavi uyguladığımız 101 olgu çalışmaya dahil edildi. Çalışmada retrospektif olarak, tek merkezli ve 2 cerrahın hastaları incelendi. Olgular seçilen cerrahi yönteme göre 3 gruba ayrıldı. Birinci grup PPV ile birlikte silikon yağı uygulanan (PPV Silikon) olguları içeriyordu. İkinci grupta PPV ile birlikte perfloropropan gazı uygulan hastalar (PPV Gaz) mevcuttu. Üçüncü grup ise SÇ cerrahisi yapılan olguları kapsamaktaydı. Gruplar, ilk 6 ay ve son (final) anatomik ve görsel sonuçları incelenerek karşılaştırıldı. Bulgular: PPV Silikon, PPV Gaz, SÇ grubundaki hasta sayıları sırası ile 39 (%38,6), 32 (%31,7), 30 (%29,7) idi. Olguların yaş ortalaması 60,39±10,69 yıldı. Çalışmaya dahil edilen olguların 75'i erkek (%74,3), 26'sı (%25,7) kadın idi. PPV Silikon, PPV Gaz, SÇ olgularının ortalama takip süreleri sırasıyla 33,95±23,58, 22,62±10,95, 33,76±16,62 aydı. Yırtık oluşumu ile operasyona kadar geçen süre ortalama 1,99±1,24 hafta idi. Gruplar arasında ilk 6 ay, final anatomik ve görsel başarı sonuçları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Nüks retina dekolmanı gelişmesi açısından değerlendirildiğinde yine gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı(p>0,05). Sonuç: Komplike olmayan psödofakik retina dekolmanlarında anatomik ve görsel başarı açısından cerrahın tecrübesi doğrultusunda PPV Silikon, PPV Gaz, SÇ yöntemlerinden biri seçilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose:To demonstrate anatomic and visual outcomes in pseudophakic retinal detachment among the patients receiving pars planavitrectomy (PPV) with silicone oil or perfluoropropane (C3F8) and cases where gas is applied with scleral buckling surgery. Materials and Methods: 101 cases diagnosed with pseudophakic retinal detachment and underwent surgery were included in the study. It's a retrospective, one centered study and two surgeon's patients were examined.Patients were divided into 3 groups according to selected surgical methods. The first group included patients treated with pars planavitrectomy (PPV) with silicone oil (PPV silicon). The second group included patients who underwent PPV with perfluoropropane gas while third group included patients who underwent scleral bulking surgery. Groups were compared by examining their primary and final anatomic and visual outcomes. Results: The number of patients who received PPVSilicon, PPV gas, and scleral bulking procedures were 39 (38.6%), 32 (31.7%), and 30 (29.7%), respectively. The mean age of patients was 60.39 ± 10.69 years. 75 male patients (74.3%), 26 female patients (25.7%) were included in the study. The average follow up times were 33.95 ± 23.58, 22.62 ± 10.95 and 33.76 ± 16.62 insilicon PPV, PPV gas, and scleral bulking groups, respectively. The average time between the formation of tear and thetimeof surgery was 1.99 ± 1.24 week. There was no statistically significant difference among the group's primary, final anatomic and visual success (p>0, 05).In terms of recurrence of retinal detachment development; statistically there was no significant difference between groups (p> 0.05). Conclusıon:In the line with the experience of surgeon,one of the methods of PPV silicone, PPV gas, SB can be selected in uncomplicated pseudophakic retinal detachment casesin terms of anatomic and visual sucsess.