Lake kaplamaların bitki boyaları ile renklendirilmesi ve bazı direnç değerlerinin belirlenmesi
Coloration of lacquered coatings with herbal dyes and determining some resistance values
- Tez No: 581442
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Doğal Boya, Koruma, Antimikrobiyal Aktivite, Doğal Renk Değişimi, Çizilme Direnci, Yapışma Direnci, Yüzey Sertliği, Natural Dye, Protection, Antimicrobial Activity, Natural Color Changing, Scratch Resistance, Adhesion Resistance, Surface Hardness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET LAKE KAPLAMALARIN BİTKİ BOYALARI İLE RENKLENDİRİLMESİ VE BAZI DİRENÇ DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ Yaşar Tahsin BOZKAYA Yüksek Lisans Tezi Fen Bilimleri Enstitüsü Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman GÖKTAŞ Ağustos 2019,84 sayfa Bu tezin amacı; mobilya ve ahşap ürünlerin boyanmasında kullanılan, ancak insan ve çevre sağlığına zararlı malzemeler içeren uçucu organik bileşikli boyar ve koruyucu üst yüzey işlem maddelerine alternatif, bitkilerden elde edilmiş, doğal boyar maddelerin kullanılabilirliğini belirlemek ve bu alanda kullanımına öncülük etmektir. Testler sonucunda denenen boyar bitkiler arasından hangilerinin mobilya ve ahşap ürünlerin boyanmasında kullanılabilecekleri belirlenecektir. Böylece, çevre ve insan sağlığına zararsız, özellikle yaşam mekânlarında ve çocuk mobilyalarında güvenle kullanılabilir, doğal ve estetik hammaddeler elde edilmiş, ayrıca alternatif gelir ve iş imkânlarının varlığı da toplumun dikkatine sunulmuş olacaktır. Bu çalışmada kullanılan MDF deney örnekleri, sentetik ve doğal boyalarla boyanmıştır. Deney örnekleri üzerine uygulanan lake boyalar, aspir, pancar ve mor lahanadan elde edilen doğal boyalar ile renklendirilmiştir. Bunlarla kıyaslamak amacı ile üç farklı sentetik boya kullanılmıştır. Doğal renk değişimi, antimikrobiyal aktivite, çizilme direnci, yapışma direnci ve yüzey sertliği testlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, çizilme, yüzey sertliği, yapışma direnci ve doğal renk değişimi testlerinde deney örneklerinin kendi aralarında belirgin farklılıklar oluşmuştur. Genel olarak bu testler, mobilya sektöründe doğal yollar ile renklendirilen yüzeylerin sentetikler ile renklendirilen yüzeylere eşdeğer ve alternatif ürün olabileceğini kanıtlamıştır. Antimikrobiyal aktivite testinde sentetik boyaların aksine doğal boyalardan oluşan mordanlı ve mordansız bütün test örneklerinin çalışmada kullanılan mikroorganizmalara karşı herhangi bir aktivite göstermediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLORATION OF LACQUERED COATINGS WITH HERBAL DYES AND DETERMINING SOME RESISTANCE VALUES Yaşar Tahsin BOZKAYA M. Sc. Thesis Institute of Natural and Applied Sciences Department of Woodworking Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Osman GÖKTAŞ August 2019, 84 pages The aim of this study is to determine the usability of natural dye substances extracted from herbs that are used in painting of furniture and wood products, for alternative to volatile organic compound paints and protective surface treatment materials containing ingredients harmful to human and environmental health, and to pioneer their use in this field. As a result of the tests, it will be determined which of the dye plants can be used for dying of furniture and wooden products. Thus, natural and aesthetic raw materials that are harmless to the environment and human health can be obtained and used safely especially in living spaces and in children's furniture, and the existence of alternative income and job opportunities can be presented to the attention of the society. Painted MDF test pieces used in this study were made subject to natural color shifting by painting with DYO water based lacquer paint, beetroot, safflower, purple cabbage extracts and synthetic dyes, antimicrobial activity, scratch resistance, adhesion resistance and surface hardness tests. When the results obtained were evaluated in brief, there were significant differences between the test specimens in scratch, surface hardness, adhesion resistance and natural color changing tests. Overall, these tests have proved that the surfaces colored by natural dyes can be equivalent and alternative products to the surfaces colored by synthetic materials. In antimicrobial activity test, in contrast to synthetic dyes, it was observed that all test samples composed of natural dyes with and without mordant showed no activity against microorganisms used in the study.