Okun Yasası, ekonomik büyüme ve istihdam ilişkileri: Türkiye örneği
Okun's Law, economic growth and employment: The case of Turkey
- Tez No: 581480
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ALGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Okun yasası, asimetri, NARDL, ARDL, Okun's law, asymmetry, NARDL, ARDL
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, amaç ve önemin ele alındığı giriş bölümünün ardından, ikinci bölümde ekonomik teoriler büyüme, işsizlik ve istihdam açısından ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de büyüme, işsizlik ve istihdam ilişkisi incelenmektedir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Okun Yasası'ndan bahsedilmiş ve literatüre yeni kazandırılmış olan doğrusal olmayan ARDL (NARDL) yaklaşımı ile Türkiye'de Okun Yasası'nın geçerli olup olmadığı araştırılmıştır. Tezde, karşılaştırma yapmak amacıyla, doğrusal ve doğrusal olmayan ARDL modelleri ile analiz yapılmıştır ve her iki yaklaşıma göre, çıktı ile işsizlik arasında uzun dönemli bir ilişki bulunmuştur. Doğrusal olmayan ARDL yaklaşımı sonucunda, çıktı oranındaki pozitif ve negatif değişmelere işsizlik oranının uzun dönemde aynı tepkiyi verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla, çıktı ve işsizlik arasında asimetriden ziyade simetrik bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim and theme of the researh topic are adressed in the introduction chapter. Economic theories are discussed in terms of economic growth, unemployment and employment in chapter two, right after introduction. In chapter three, the relationship between economic growth, unemployment and employment in Turkey are explained. In the fourth chapter of the thesis, Okun's Law is examined firstly, and after that the validity of Okun's Law in Turkey is tested with the NARDL approach which has been newly introduced in literature. In this thesis, both the linear and non-linear ARDL models are analyzed for comparison purposes and both approaches find a long run relationship between output and unemployment rate. The NARDL approach shows that the response of unemployment with positive and negatice changes in the output will be the same in the long run. Accordingly, there is a symmetry relationship between output and unemployment rather than asymmetry relation.