Okun Kanunu ve istihdamsız büyüme: Türkiye üzerine bir uygulama ve değerlendirme
Okun's Law and jobless growth: An application and assessment on Turkey
  1. Tez No: 664271
  2. Yazar: ELİF ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İstihdam, İşsizlik, İstihdamsız Büyüme, Okun Kanunu, Economic Growth, Employment, Unemployment, Jobless Growth, Okun's Law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Son yıllarda ekonomik büyüme oranlarında bir artış yaşanmış olmasına rağmen ekonomik yapıdaki bu artışların işsizlik oranlarına göreceli olarak yansıması veya hiç yansımaması, ekonomik büyüme ve istihdam arasındaki ilişkinin giderek zayıfladığını göstermektedir. Bu bağlamda istihdamın yaratılması hususunda ekonomik büyümenin tek başına yeterli olmadığının anlaşılması iktisat literatürüne istihdamsız büyüme olarak adlandırılan yeni bir kavramın girmesine zemin hazırlamıştır. Bu kapsamda ele alınan bu çalışmanın temel amacı, ekonomik büyümenin istihdam yaratıp yaratmadığını istatistiki olarak ortaya koymaktır. Okun kanunu kapsamında kurulan model aracılığıyla ekonomik büyümenin istihdam üzerinde yarattığı etkiyi yaş grupları ve cinsiyete göre tespit ederek literatüre katkı sağlamaktır. Elde edilecek bulgulara göre hangi yaş grubunun büyümeye duyarlılığının daha fazla olduğunu belirlemektir. Bu kapsamda ele alınan bu çalışmada, Okun kanunu fark ve aralık yöntemi vasıtasıyla 2006Ç1-2019Ç3 döneminde GSYH ve yaş gruplarına göre işsizlik verileri baz alınarak bu dönem içerisinde istihdamsız büyüme olgusunun varlığı araştırılmıştır. Çalışmada PP ve ADF testleri kullanılarak, serilerin birim kök ve durağanlıkları test edilmiştir. Ardından EKK yöntemi aracılığıyla çalışmada baz alınan iki değişken arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, 2006Ç1-2019Ç3 döneminde ekonomik büyümenin işsizliği azalttığı bulunmuştur. Okun yasasının Türkiye için geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifadeyle, büyümenin seçilmiş olan zaman diliminde istihdam yarattığı anlamı çıkarılmaktadır. Çalışmada yaş grupları ve cinsiyete göre Okun katsayılarının farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ekonomik büyümeye duyarlılığı en yüksek olan grubun 25-54 yaş grubu olduğu görülmüştür. Nitekim Okun ilişkisinin erkeklerde kadınlardan daha güçlü olduğu sonucuna varılmıştır. Türkiye'de 2006Ç1-2019Ç3 döneminde istihdamsız büyümenin yaşanmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there has been an increase in economic growth rates in recent years, the fact that these increases in the economic structure have been reflected in the unemployment rates relatively or not at all, shows that the relationship between economic growth and employment has gradually weakened. In this context, understanding that economic growth alone is not sufficient in terms of creating employment has paved the way for the introduction of a new concept called jobless growth into the economic literature. The main purpose of this study, which is dealt with in this context, is to statistically reveal whether economic growth creates employment. To contribute to the literature by determining by age groups and gender the effect of economic growth on employment through the model established under the law of Okun. According to the findings to be obtained, to determine which age group is more susceptible to growth. In this study, the existence of jobless growth phenomenon in this period was investigated based on GDP and age groups based on unemployment data in 2006Q1-2019Q3 through the Okun law difference and interval method. In the study, unit roots and stability of the series were tested by using PP and ADF tests. Then, through the EKK method, the relationship between the two variables based on the study was examined. According to the research results, in the 2006Q1-2019Q3 period, it has been found economic growth reduce unemployment. Have reached the conclusion that Okun law is valid for Turkey. In other words, it is understood that the growth created employment in the selected time period. In the study, it was determined that the Okun coefficients differ according to age groups and gender. The group with the highest sensitivity to economic growth was found to be the 25-54 age group. Indeed, it was concluded that Okun's relationship was stronger in men than women. In Turkey, 2006Q1-2019Q3 period was determined not experiencing jobless growth.