Modada cinsiyetsizlik kavramının etkileri
The effects of the concept of genderlessness on fashion
  1. Tez No: 581504
  2. Yazar: BARIŞ TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyetsiz, Androjen, Üniseks, Moda, Genderless, Androgynous, Unisex, Fashion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Cinsiyetsizlik, terim olarak;“İki cinsiyetle ilişkilendirilen niteliklerden de yoksun, iki cinsiyete de uygun; aynı zamanda, bir cinsiyetin deneyim, önyargı ve oryantasyonlarını diğer cinsiyetinkilerden daha çok yansıtmayan (cinsiyetsiz dil gibi) anlamına gelmektedir.”(Bkz. Sayfa 2) Modadaki karşılığı ise; 'Genderless Fashion' (Cinsiyetsiz Moda), yani ikili cinsiyet anlayışından bağımsız, tüm cinsiyet kimliklerini kapsayan bir konsept olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada geniş bir yelpazede incelenecek olan moda olgusu, cinsiyetsizlik kavramı altında ele alınmıştır. Modada cinsiyetsizlik kavramının tarihsel gelişimi araştırılarak günümüze kadar olan süreçte psikososyal ve cinsel bir fenomen olarak incelenmiş, modada cinsiyetsizlik kavramının tarihsel gelişimi gözden geçirilmiştir. Bu kavramı oluşturan faktörler detaylandırılmış, oyuncular, müzisyenler, tasarımcılar, markalar, alt kültürler, sokak modası, modeller ve sosyal medya alanlarındaki yansımaları araştırılarak moda sektöründen çeşitli isimlerin konuyla ilgili görüş ve tespitleri değerlendirilmiştir. Son olarak modada cinsiyetsizlik kavramının psikososyal yönü, reklam ve pazarlamadaki etkileri araştırılmıştır. Günümüzde 'cinsiyetsiz moda' kavramı moda endüstrisinde her geçen gün daha çok konuşulmakta olup, bazı çevreler tarafından, modası geçmiş cinsiyet kalıplarının bitişi ve yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülmekte, aynı zamanda herkes için olup olmadığı sorusu da bu çalışmada kendine yanıt aramaktadır. Bu moda anlayışının günümüz moda endüstrisindeki yeri, işlevselliği ve ticari uygulanabilirliği araştırılarak, bu anlayışı temsil eden tasarımcı ve markaların gelecekteki konumları hakkında öngörülerde bulunulmuştur. Cinsiyetsiz moda kavramının, moda perakendesinin geleceğini değiştirip değiştiremeyeceği konusu bu çalışmanın oluşturulmasındaki en önemli faktördür. Bu alanda yapılmış konuya ışık tutan çok az sayıda araştırmanın olması da çalışmanın hazırlanmasındaki bir diğer nedendir. Çalışmada konuyu destekleyecek çeşitli görsellere yer verilerek, konunun daha anlaşılır olması sağlanmıştır. Elde edinilen tüm sonuçlar yorumlanarak örnek teşkil edebilecek özgün bir giysi koleksiyonu uygulaması ile araştırma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The term“genderless”is defined by Merriam-Webster as lacking qualities typically associated with either sex, suitable to or for either sex, and also not reflective of the experiences, prejudices, or orientations of one sex more than the other, e.g. genderless language (p. 2). Genderless fashion is conceptually independent of binary gender perception and inclusive of all gender identities. This study covers a wide range of aspects of the phenomenon of genderless fashion. In this study, genderless fashion is discussed as a psychosocial and sexual phenomenon, and its historical development is reviewed. Factors influencing genderless fashion and their reflections on actors, musicians, designers, brands, subcultures, street fashion, fashion models, and social media are discussed in detail, and several experts in the fashion industry are interviewed about this phenomenon. Finally, psychosocial aspects of genderless fashion and its effects on advertising and marketing are studied. Genderless fashion is becoming an increasingly popular concept in the fashion industry, and some experts see it as the end of outdated gender patterns and the beginning of a new era. This study investigates whether it is suitable for everyone. It also investigates the relevance, multifunctionality, and commercial feasibility of genderless fashion in today's fashion industry, and discusses the future of designers and brands creating genderless designs. The main motivation behind this study is to understand how genderless fashion will change the future of fashion retail. There is not much research in this area. A lot of visuals are provided to help the reader better understand the concept. A characteristic collection is created based on the findings of this study.