Türkiye'de 2000 sonrası uygulanan iktisat politikalarının gelir dağılımı üzerindeki etkileri
The effects of economic policies implemented in Turkey after 2000 on its income distribution
- Tez No: 581508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Gelir Dağılımı Eşitsizliği, İktisat Politikaları, Refah Düzeyi, Ekonomik Gelişmişlik, Income Distribution, Income Distribution Inequality, Economic Policy, The Level of Welfare, Economic Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bir ülke ekonomisinin refah düzeyinin değerlendirilmesinde o ülkenin gelir düzeyinin ne olduğu, gelir düzeyinde ne kadar bir artış yaşadığı ve ayrıca o ülkenin gelirinin dağılımı önemli göstergeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelir dağılımının yalnızca ekonomik bir gösterge olmayışı ve ülkelerin öncelikli olarak refah düzeylerini artırma hedefi için öncü olması gelir dağılımının ayrı bir şekilde önemli kılmakta ve gelir dağılımına etki eden faktörlerin incelenmesini gerektirmektedir. Türkiye'de 2000 sonrası uygulanan iktisat politikalarının gelir dağılımı üzerindeki etkilerini inceleyen bu çalışmada, uygulanan politikaların ülke ekonomisinin, gelişmişlik seviyesini ne derece etkilediğinin gösterilmesi ve diğer dünya ülkeleri ile de kıyaslanarak bu ülkeler arasındaki konumunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde milli gelir ile ilgili temel kavramlar, ikinci bölümde gelir dağılımına ilişkin kavramlar yer almaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise Türkiye'de 2000 sonrası uygulanan iktisat politikaları ayrıca bu politikaların gelir dağılımı türleri üzerinde meydana getirdiği etkiler ve OECD ülkeleri içerisinde Türkiye'nin konumu ele alınmaktadır. Çalışmada yöntem olarak konu ile alakalı daha önce yapılmış çalışmaların taranması Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve OECD gibi kurumlar tarafından yayımlanan verilerin yorumlanması şeklinde belirlenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre; Türkiye'de 2000 yılı sonrası uygulanan politikaların Türkiye'nin gelir dağılımında pozitif bir iyileşme yapamadığı görülmektedir. Hatta bazı yıllarda uygulanan politikalar gelir dağılımı eşitsizliğini daha da arttırmaktadır. Bu çerçevede gelir dağılımı sorununun, politika yapıcıları tarafından diğer makroekonomik problemler kadar önemsenmediği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In evaluating the welfare level of a country's economy, the income level of that country, the increase in the income level, and also the income distribution of the country are seen as important indicators. The fact that the distribution of income is not only an economic indicator, and that countries are leading to increase their level of welfare as a priority, makes the distribution of income distinct and requires the analysis of the factors affecting the distribution of income. With this study examining the applied economic policies in Turkey after 2000, it is aimed to show how these policies affect the country's economy, level of development and to evaluate its position among other countries by comparing them with other world countries. In the first part of the study, there are the basic concepts related to national income, and the concepts related to income distribution are included in the second part. In the third and final part, the economic policies applied in Turkey after 2000 also deal with the effects of these policies on the types of income distribution and the position of Turkey within the OECD countries. In this study, the survey of the previous studies related to the subject was determined as the interpretation of data published by Turkish Statistical Institute (TurkStat) and OECD institutions. According to the results of the study, it is observed that the policies implemented in Turkey after 2000 cannot make a positive improvement in Turkey's income distribution. In fact, the policies applied in some years increase the inequality of income distribution. In this context, it is concluded that the problem of income distribution is not considered by policy makers as much as other macroeconomic problems.