Ortaokul öğrencilerinin sosyal medya kullanımı ile sosyal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between social media usage and the levels of social anxiety of secondary school students
- Tez No: 581524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Fobi, Sosyal Kaygı, sosyal medya, sosyal ağlar, ortaokul, Social phobia, Social anxiety, Social media, social network, secondary school, middle school
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin sosyal medya kullanımı ile sosyal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemi Adana ilinin Çukurova, Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçe sınırları içerisindeki Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı devlet okullarının ortaokul kademesinden tabakalı ve seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmaya 9 – 16 yaş aralığında, 226 kız 223 erkek olmak üzere toplam 449 öğrenci katılmıştır. Öğrencilere Demir (1997) tarafından geliştirilen“Çapa Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Fobi Ölçeği”ile araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde sosyal medya kullanım saatleri, sosyal medya kullanım amaçları ve sahip olunan sosyal medya hesaplarının sosyal kaygı düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını anlamak için tek yönlü varyans analizi ANOVA kullanılmıştır. Yapılan araştırmada sosyal ağ kullanım sürelerine ile sosyal kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırmada 7 saat ve üzeri sosyal ağ kullanan ile sosyal ağ kullanmayan grupların aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Söz konusu farklılık 7 saat ve üzeri sosyal ağ kullananların lehine olduğu saptanmıştır. Sosyal ağ kullanım amaçları ile sosyal kaygı düzeyi arasındaki ilişkide“Fotoğraf paylaşmak”,“Video paylaşmak”,“Boş zamanlarını geçirmek”amaçları ile sosyal fobi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.“Yeni arkadaşlar edinmek”,“Çevrimiçi sohbet etmek”,“Yorum yapmak”,“Bilgi edinmek”,“Haber paylaşmak”,“Oyun oynamak”,“Tanıdıklarıyla iletişim kurmak”,“Arkadaşlarının ne yaptığını kontrol etmek”amaçları ile sosyal fobi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Kullanılan sosyal medya hesaplarının sosyal kaygı ile ilişkisinde“Youtube”,“Tumblr”,“Pinterest”hesapları için sosyal kaygı ile anlamlı farklılıkların olduğu bulunmuştur. Ancak“Facebook”,“Twitter”,“Google +”,“Instagram”,“Foursquare”,“Vine”,“Blogspot”,“Skype”,“Whatsapp”kullanımı ile sosyal kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between Social Media usage and the levels of Social Anxiety of secondary school students. The sample of the research was determined by stratified and random sampling method from the middle school level of the state schools of the Ministry of National Education in the districts of Çukurova, Seyhan, Yüreğir and Sarıçam. 226 girls, 223 boys totally 449 students aged between 9-16 have participated in the research. The data was obtained by using the“ Çapa Social Phobia Scale for Children and Adolescents”developed by Demir(1997) and the“ Personal Information Form”prepared by the researcher. In the analysis of the data, one-way analysis of variance ANOVA was used to understand whether or not Social Media hours used, Social Media purposes and the number of Social Media accounts owned differ according to Social Anxiety levels. According to the research, it has been found out that there is a significant relationship between Social Network using time and Social Anxiety level. In the research, it has been detected that the students who use the social network for 7 hours or more have a higher level of social anxiety than the ones who never use it or use the social network for 1-3 hours, 3-5 hours or 5-7 hours a day. In the relationship between Social Network usage purposes and the Social Anxiety level, it has been found out that there is a significant relationship between“ Sharing photos”,“ Sharing videos”and“Spending free time”purposes and their Social Phobia levels. On the other hand, no meaningful relationship has been found between '' Making new friends'', ''Chatting online'', '' Commenting'', '' Getting information'', ''Sharing news'', ''Playing games'','' Keeping in touch with acquaintances'' and '' Checking what friends are doing'' purposes and Social Phobia levels. In the relationship between Social Media accounts used and Social Anxiety, ''Youtube'', '' Tumblr'' and '' Pinterest'' accounts have been found to have significant differences with social anxiety. However, no meaningful differences have been found between ''Facebook'', '' Twitter'', '' Google+'','' Instagram'', '' Foursquare'', '' Vine'', '' Blogspot'', '' Skype'' and '' Whatsapp'' usage and Social Anxiety levels.