Mehmed Emin Vahîd Paşa'nın Minhâcü'r-Rumât adlı eseri (inceleme-metin)
The work of 'Minhâcü'r Rumât' By Mehmed Emin Vahîd Pasha (analysis-text)
- Tez No: 581539
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19. yy, Osmanlı Tarihi, Minhâcü'r-Rumât, Mehmet Emin Vahîd Paşa, İnceleme, 19th century, Ottoman History, Minhacü'r-Rumat, Mehmed Emin Vahid Pasha, Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Mehmed Emin Vahîd Paşa isimli müellifin Minhâcü'r-Rumât isimli eseri, Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılda askerî teşkilatlanmasında orduya yeni katılan askerlere okçuluk ilminin adabını ve dinî yönünü anlatmıştır. Okçu olmak isteyen askerlere başta ok ve yayın tutuluşu öğretilmesi ile beraber nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatan konular üzerinde ağırlıklı durulmuştur. Hz. Peygambere ait olduğu rivayet edilen kırk hadisin yanında, ünlü kemankeşler ve menziller geniş bir şekilde kaleme alınmıştır. Tez çalışması için ilk olarak eserin farklı kütüphanelerde bulunan nüshaları tespit edilmiş ve nüshalar arasındaki farklılıklar ortaya konulmuştur. Tez çalışmamızda metnin incelenmesinin yanında müellifin hayatı, edebî kişiliği ve diğer eserlerine dair bilgilere de yer verilmiştir. Metin, transkribe edildikten sonra eser nazım şekilleri, vezin, kafiye ve dizin bölümleri oluşturularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The author named after Mehmed Emin Vahid Pasha's work "Minhâcü'r-Rumât told the soldiers joining newly to the army the archery morals and religious aspects. The soldiers wanting to be an archer were taught how to hold a bow and arrow. The subjects related to what to remark was put emphasis. 40 hadithes narrated that they belong to Hz. Prophet, famous archers and ranges were written inclusively. For the thesis study, firstly it has been determined the copies of this work located in different libraries and the differences between these copies have been revealed. In our thesis study, beside critical text, it has been given place to poet's life, his literary personality and his works. After transcripted, The text was evaluated by forming verse types, rhythm and rhyme sections.