Kadın edebiyatında destanlar ve kadın karakterler
Epics and women characters in women's literature
- Tez No: 581549
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın Edebiyatı, Feminist Edebiyat Eleştirisi, Mit Eleştirisi, Yeniden Yazım, Kadın Karakterler, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Women Literature, Feminist Literary Criticism, Myth Criticism, Rewriting, Women Characters, Gender Roles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hikâye anlatmak, okumak ve dinlemek neredeyse çocukluktan başlayarak insanların düşünme biçimini hayal gücü aracılığıyla şekillendirmeye başlar. Eski çağlara dayanan bu anlatı teknikleri ve kurguları günümüz edebiyatını da hala etkisi altında tutmaktadır. Bu tezde, eski anlatı türleri olan destan ve mitlerin yeniden yazımına bakılmıştır ve bunlar ataerkil ideolojinin ürünü olarak ele alınmıştır. Ek olarak, bu tez ataerkil ideolojinin tarih boyunca–özellikle Batı düşünce tarihi- destan ve mitlerde tekrar eden cinsel kimlikleri barındırdığını ve bu kimliklerin de günümüz toplumlarına sirayet ettiğini ileri sürer. Bu sebeple, bu tezde eski anlatılardan günümüze uzanmış mitlerin ve sözlü edebiyat ürünü olan destanların çağdaş kadın yazarlar tarafından yeniden yazımları incelendi. Yeniden yazım yöntemini kullanarak antik Yunan, Roma ve Sümer destanlarındaki kadın karakterlere eril ideolojinin bakışıyla değil de hikâyenin gösterilmeyen, yok sayılan tarafını görünür kılan kadın yazarların eserleri Feminist Yeniden Yazım Kuramı çerçevesinde analiz edildi. Analiz için üç farklı kültürün ve coğrafyanın öne çıkan destanları seçildi. Bu bağlamda, Margaret Atwood'un The Penelopiad, Ursula K. Le Guin'in Lavinia ve Ayla Kutlu'nun Kadın Destanı eserleri ele alınmış ve yazarların destanlardaki eril ideolojiyi yıkmak için yeniden inşa ettikleri bu kadın karakterleri, orijinal metindeki karakterleriyle karşılaştırmalı olarak incelendi. Bu karakter analizleri, feminist teori, kadınlık rolleri, toplumsal cinsiyet rolleri, feminist edebiyat eleştirisi, mit eleştirisi yeniden yazım kavramları temel alınarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Starting from childhood, storytelling, reading and listening begin to shape people's way of thinking through imagination. These narrative techniques and constructs based on ancient times and still affect the course of contemporary literature. In this thesis, epic's and myth's rewritings as old narrative genres are examined and these are considered as the products of patriarchal ideology. This study argues that patriarchy as an ideology has produced the same gender stereotypes beginning from Ancient times and these stereotypes still spread today's societies. For this reason, rewrites of Myths from old narratives to the present and epics of oral literature by contemporary women writers were examined in this thesis. Using the method of re-writing, the works of women writers who were not seen in the ancient Greek, Roman and Sumerian epics, but with the view of masculine, ignored side of the story, were examined by Feminist Rewriting Theory. Three different cultures and geography featured epics were selected for analysis. In this context, the works of Margaret Atwood's The Penelopiad, Ursula K. Le Guin's Lavinia and Ayla Kutlu's Women's Epics were examined and these female characters, which the authors rebuilt to destroy the masculine ideology in the epics, were examined comparatively with the characters in the original text. These character analyses are conducted on the basis of feminist theory, feminine roles, gender roles, feminist literary criticism, and re-writing myth criticism.