Doğu Karadeniz bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and attachment in The Eastern Black sea region of Turkey
- Tez No: 581570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Bağlanma, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Davranış Yükü Etkileme Formu, Social Media, Social Media Dependency, Attachment, Experiences in Close Relationships-Revise, Behavior Influencing Load Form
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sosyal medya bağımlılığı, bilişsel, duyuşsal ve davranışsal süreçler ile gelişerek kişinin hayatındaki özel, iş/akademik, sosyal alan gibi günlük yaşamının pek çok alanında meşguliyet, duygu durum düzenleme, tekrarlama ve çatışma gibi problemlere yol açan psikolojik bir sorundur. Kişilerin günlük yaşamlarını aksatacak şekilde bir obje, olay ya da konuya gerektiğinden fazla zaman harcayarak sosyal ilişkilerine dahi zarar verecek şekilde bağlılık göstermesi, bağımlılık olarak değerlendirilmektedir. Birçok kişinin gününün önemli bir bölümünü sosyal medyaya ayırmasıyla birlikte, sosyal medya kullanımı insanların hayatlarında önemli bir yer edinmiştir. Zira sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen birçok uygulama sosyal medya kullanımını bağımlılık derecesine getirebilmektedir. Araştırmamızda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile bağlanma şekilleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırmamıza Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan 900 kadın ve 900 erkek olmak üzere 1800 kişi katılmıştır. Çalışmada Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve Davranış Yükü Etkileme Formu kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile bağlanma kaygı düzeyleri arasında pozitif yönde istatistikçe anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca araştırma bulgularına göre yaş azaldıkça sosyal medya bağımlılığında artış gözlemlenmektedir. Bu duruma gençlerin teknolojiyle fazla iç içe olmasından kaynaklı olduğu söylenebilir. Bu sebeple gençlere yönelik eğitici seminerler düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
Social media addiction is a psychological problem that develops through cognitive, affective and behavioral processes and causes problems such as preoccupation, mood regulation, repetition and conflict in many areas of daily life such as private, professional/academic and social areas. The attachment of individuals to an object, event or subject, by spending more time than necessary, that disrupts their daily lives in a way that will even harm their social relationships is considered addiction. Social media use has become an important part of people's lives as many people allocate a considerable amount of their time during the day to social media. Hence, the use of many applications on social media can take social media use to addiction level. In our study, the relationship between social media addiction levels and attachment styles of individuals living in Eastern Black Sea Region is examined. 900 women and 900 1800 men living in the Eastern Black Sea Region participated in our research. In our study, Experiences in Close Relationships-Revise and Behavior Influencing Load Form are used in. It is revealed in this study that a statistically significant positive correlation exists between social media addiction levels and attachment anxiety levels of individuals. In addition, according to the research findings, there is an increase in social media addiction as age decreases. It can be argued that this situation is caused by young people being more engaged with technology. Therefore, educational seminars can be organized for young people.