Hasta gözüyle hekimlerde empati ve hekimlerin şiddete maruz kalma durumları
Empathy in physicians with a patient's overview and physicians' exposure to violence
- Tez No: 581597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: empati, şiddet, gece nöbeti, hasta hekim ilişkisi, empathy, violence, night shift, patient-physician relationships
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hekimlerin hastalar tarafından algılanan empati durumlarının şiddet ve şiddet ile ilişkili faktörlerle ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Aralık 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi polikliniklerine başvuran hastalar ve bu hastaları muayene eden hekimler ile yapıldı. Hekimlere en az iki kez muayene olmuş olan hastalara Jefferson hasta gözüyle hekim empati ölçeği uygulandı. Hekimlerin uğradığı şiddet ve şiddetle ilgili faktörler incelendi ve empati puanları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hasta gözüyle empati puanları ile hastanın yaşı ilişkili bulunmuştur. Hasta yaşı arttıkça empati puanları artmaktaydı. Hasta gözüyle empati puanlarını etkileyen özellikler regresyon analizi ile incelendi. Hekimin son 1 yıllık dönemde hayatında önemli bir olumsuz durum yaşamamış olması, hasta yaşının ileri olması ve hasta gelirinin düşük olması hekimin empatisini olumlu etkilemekteydi. Hekimin şiddete maruz kalması, evli olması, meslekte daha kısa süredir çalışıyor olması, aynı kurumda daha uzun süredir çalışıyor olması ve aylık nöbetlerinin çok olması ile ilişkili bulunmuştur. Hekimin kariyeri arttıkça, aylık hasta sayısı azalmaktaydı. Benzer şekilde kariyer, aylık nöbet sayısı, hastaların randevusuz gelmeleri ve şiddete maruziyet ile ters ilişkili bulundu. Sonuç: Mevcut çalışmada, hekimlerin hastalar tarafından algılanan empati durumu; hekime yönelik şiddet, malpraktis ve hasta şikayetleri ile ilişkili bulunmamıştır. Bunun sebebi empatinin hastalar tarafından değerlendirildiği bir ölçek kullanmış olmamız olabilir. Hasta muayene sürelerinin 5 dakika ile sınırlı olması hastanın empati algısını olumsuz etkilemiş olabilir. Bu sınırlı sürede hasta, hekimini doğru değerlendirememiş de olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to search the relationship between physicians' empathy and violence and factors associated with violence. Methods: This study was conducted between December 2017 - May 2018 with the patients who applied to the outpatient clinics of the Ministry of Health Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital and the doctors who examined these patients. The Jefferson patients perception of physicians' empathy scale was administered to the patients who had been examined at least twice by a doctor. The violence experienced by the physicians and the factors related to the violence were examined and compared with the empathy scores. Results: Empathy scores were correlated with the patient's age. Empathy scores increased with increasing age. The factors affecting patients' perception of physicians' empathy were evaluated by regression analysis. Empathy was positively affected with the physicians' past experiences, patient's age and negatively affected with patient's income. Being married, working shorter duration in this profession, working for a longer time at the same institution and having high number of night shifts were related with violence against the physician. As the physicians' career increased, the number of the patients examined per month decreased. Similarly, career was inversely correlated with the number of night shifts and exposure to violence. Conclusions: In this study, there was no correlation between empathy and violence, malpractice and patient complaints. The reason may be the questionnaire we used because it was patient dependent. Examination of a patient in a clinic was limited with five minutes and it was not enough to understand if the physician is empathic or not.