Term ve preterm doğum yapan gebelerde maternal kan ve kordon kanında pertussis seroprevalansının karşılaştırılması
Comparison of pertussis seroprevalence in maternal blood and cord blood in women who gave term and preterm labor
- Tez No: 581598
- Danışmanlar: PROF. YAPRAK ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pertussis, Pertussis toxin, Filamentous hemagglutinin, Preterm, Term
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada amacımız gebelikte anneden fetusa transplansental yolla geçen anti pertussis toksin (PT) immunoglobulin (Ig) G ve anti filamentöz hemaglutinin (FHA) Ig G antikor seviyelerinin preterm ve term doğum yapan kadınlarda karşılaştırılması, antikor konsantrasyonlarının gebelik haftasına göre değişiminin saptanması ve antikor transfer oranlarının en yüksek olduğu gebelik haftasının tespit edilmesidir. MATERYAL ve METOD: Çalışmamıza Ekim 2017 ile Kasım 2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Salonu ve Perinatoloji Kliniklerine kabul edilen, çalışmaya dahil olma kriterlerini karşılayıp gönüllü onam veren hastalardan preterm doğum yapan 194, term doğum yapan 140 olmak üzere toplam 334 hasta dahil edildi. Tüm hastların demografik verileri ve obstetrik öyküleri kayıt altına alındı. Fizik muayeneleri yapıldı. Doğumdan hemen önce anneden, doğum sonrası bebek ayrıldıktan sonra klemplenen kordonun plasenta tarafından kan örnekleri alındı. Serum anti PT Ig G ve anti FHA Ig G seviyeleri ticari kit kullanılarak Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) tekniğiyle ölçüldü. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 22.0 programı kullanıldı. BULGULAR: Term doğum yapan kadınların kordon kanlarındaki anti FHA Ig G antikor seviyelerinin preterm doğum yapan kadınlara göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu bulundu (p=0,002). Maternal kandan kord kanına aktarılan anti PT Ig G'nin transfer oranının term doğum yapan kadınlarda daha yüksek olmasına karşın bu farkın istatistiksel olarak anlam taşımadığı görüldü (p=0,128). Anti FHA transfer oranlarının ise term doğum yapan kadınlarda anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p=0,001). Doğumlarını 32. gebelik haftasından önce gerçekleştiren kadınlarda ise her iki antikor transfer oranının term doğum yapan gebelere göre anlamlı olarak düşük olduğu izlendi. Antikor transfer oranlarının doğum haftası ve doğum ağırlığı ile pozitif korele olduğu bulundu. SONUÇ: Boğmaca antijenlerine spesifik antikorların seviyeleri annelerde ve bebeklerinde genellikle düşüktü. Antikorların plasental yolla transfer oranları gebelik haftası ile artsa da preterm, özellikle de 32. gebelik haftasından önce doğum yapan gebelerde transfer oranlarının ve antikor seviyelerinin çok düşük olduğu gözlendi. Bu bulgular maternal bağışıklamanın yenidoğanlar, özellikle pretermler için bir seçenek olabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimler: Pertussis, Pertussis toksin, Filamentöz hemaglutinin, Preterm, Term
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to compare the levels of anti-pertussis toxin (PT) immunoglobulin (Ig) G and anti-filamentous hemagglutinin (FHA) Ig G antibodies transferred via placenta in the women who gave preterm and term birth, to define the change of antibody concentrations due to gestational age. MATERIAL and METHODS: Our study is conducted between October 2017 and November 2018 at Health Sciences University Ankara Dr Zekai Tahir Burak Women Health Education and Research Hospital Labor Room and Perinatology Clinics. A total of 334 patients, 194 of whom gave birth to preterm infants and 140 of whom gave birth to term infants, were included, who met the inclusion criterias of the study and gave voluntary consent. Demographic datas and obstetric histories of all patients were recorded. Physical examinations were performed. Blood samples were taken from the mother just before the birth and after delivery cord blood sample was taken by the placental side of the cord. Serum anti PT Ig G and anti FHA Ig G levels were measured by Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) using a commercial kit. The findings of the study were evaluated by the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 22.0 program. RESULTS: Anti-FHA Ig G antibody levels in cord blood of women who gave term birth were significantly higher than those of preterm birth (p=0,002). The placental transfer ratio of anti PT Ig G was higher in women who gave term birth; but this difference was not statistically significant (p=0,128). Anti-FHA transfer ratios were found to be significantly higher in women who gave term birth (p=0,001). It was observed that transfer ratios for both antibodies were significantly lower in women who gave birth before 32nd gestational week compared to women who gave term birth. Transfer ratios of antibodies were found to be positively correlated with gestational age and birth weight. CONCLUSION: Levels of antibodies against pertussis specific antigens were generally low in mothers and their infants. Although placental transfer ratios of antibodies increased with gestational week, it was observed that transfer ratios and antibody levels were low in preterms, especially women who gave birth before 32nd ix gestational week. These findings suggest that maternal immunization may be a better option for newborns, especially preterms.