Acil serviste ileri hava yolu ihtiyacı olan hastalarda gum elastik buji ile yapılan entübasyonun entübasyon tüpü içi stile kullanılarak yapılan entübasyonla karşılaştırılması
Comparison of intubation with gum elastic bougie to inra-tube stylet in patients in need of advanced airway in emergency department
- Tez No: 581600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Gum elastik buji, zor entübasyon, ilk denemede başarı, gum elastic bougie, difficult intubation, first attempt success
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Biz bu çalışmada genellikle zor entübasyon gereci olarak bilinen 'gum elastik buji'yi ve entübasyon işlemi sırasında daha sık kullanılan 'tüp içi stile'yi entübasyon süresi ve deneme sayısı açısından karşılaştırdık. Ayrıca gum elastik bujinin ileri hava yolu uygulamalarında hem zor entübasyonda hem de entübasyon güçlüğü bulunmayan hastalarda ki etkinliğini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız etik kurul onayı alındıktan sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Mart 2019 – Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmamızda; acil serviste ileri hava yolu ihtiyacı olan hastalarda gum elastik buji ile yapılan entübasyonların tüp içi stile kullanılarak yapılan entübasyonlar ile karşılaştırılması planlandı. Çalışma prospektif, kesitsel olarak yürütüldü. Çalışmaya acil servise solunum arresti olarak getirilen hastalar, takipleri sırasında entübasyon gereksinimi duyulan 18 yaşından büyük hastalar alındı. Çalışmaya başlamadan önce blok randomizasyon yöntemi ile entübasyon metodunun seçileceği tabela oluşturuldu ve hastalar zor entübasyon ayrımı yapılmaksızın 1:1 randomize edildi. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. BULGULAR: Dahil edilme kriterlerine uygun 60 hasta çalışmaya alındı. Çalışmamızda entübasyonun ilk denemede başarı oranı gum elastik buji grubunda %83 iken, stile grubunda %70 olarak tespit edildi. Entübasyon işlemi ilk denemede başarılı olmuş hastaların ilk deneme süreleri buji grubunda ortalama 47,0 sn, stile grubunda 42,2 sn olarak izlendi. Çalışmamızda Cormack-Lehan sınıflamasına göre zor entübasyon olanların, buji grubunda %88,9'u, stile grubunda %37,5'i ilk denemede başarı gösterdi. Klinik olarak zor entübasyon kriteri olması durumunda buji ile entübasyon %80, stile ile entübasyon ise %52,9 oranında ilk denemede başarıyla sonuçlandı. Zor entübasyon kriteri olan hastaların toplam entübasyon deneme süreleri buji grubunda 60,7 sn, stile grubunda ise 77,5 sn olup stile grubunda bir miktar daha uzun tespit edildi. SONUÇ: Cormack-Lehan sınıflamasına göre zor entübasyon kabul edilen hastalarda ilk denemede gum elastik buji kullanımı kayda değer düzeyde yararlıdır. Bununla birlikte istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da hem özofagus entübasyonunu tahmin etmede hem de ilk denemede entübasyon başarısında gum elastik buji avantajlı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: In this study, we compared the commonly used intra-tube stylet method to the gum elastic bougie method, which is generally known as a difficult intubation device, in terms of intubation time and number of attempt. In addition, we aimed to investigate the efficacy of gum elastic bougie in advanced airway applications both in difficult intubation and in patients without intubation difficulties. MATERIALS AND METHODS: Our study was conducted at the Bozyaka Health Application and Research Center of Health Sciences University between March 2019 and July 2019 after the approval of the ethics committee. In our study; intubations with gum elastic bougie were compared to intubations using in-tube stylet in patients in need of advanced airway in emergency department. The study was conducted prospectively. Patients who were admitted to the emergency department as respiratory arrest and 18-year-old older patients who needed intubation during their follow-up were included in the study. Before starting the study, a table was created to select the intubation method with block randomization method. Patients were randomized to 1: 1 without distinction of difficult intubation. Data were evaluated statistically. RESULTS: Sixty patients who met the inclusion criteria were included in the study. In our study, the success rate of intubation in the first attempt was 83% in the gum elastic bougie group and 70% in the stylet group. The mean duration of the first trial was 47.0 seconds in the bougie group and 42.2 seconds in the stylet group. In our study, 88.9% of bougie group and 37.5% of stile group had successful first attempt in difficult intubation according to Cormack-Lehane classification. In the case of clinically difficult intubation criteria, the success rate of the first attempt was 80% for intubation and 52.9% for stylet intubation. The total intubation trial period of the patients with difficult intubation criteria was 60.7 seconds in the bougie group, 77.5 seconds in the stylet group and was slightly longer in the stylet group. CONCLUSION: The use of gum elastic bougie in the first attempt is significantly more beneficial in patients with difficult intubation according to Cormack-Lehan classification. However, although not statistically significant, gum elastic bougie seems to be advantageous both in predicting esophageal intubation and in first attempt intubation success.