Tütün bağımlılığı tedavi polikliniğine başvuran bireylerde sağlık okuryazarlığı durumu
Health literacy status of individuals who apply to nicotinedependence treatment polyclinic
  1. Tez No: 581603
  2. Yazar: SÜLEYMAN ALPER KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: UZMAN DUYGU YENGİL TACİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün Bağımlılığı, Sağlık Okuryazarlığı, Tedavi, Nicotine Dependence, Health Literacy, Treatment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı: Sağlık okuryazarlığının önemini ortaya koymak ve sigara kullanan bireylere Türkiye Sağlık Okuryazarlığı-32 anketini uygulayarak; bireylerin sağlık okuryazarlığı seviyelerindeki farkın, Tütün Bağımlılığı Tedavi Polikliniği'ne başvurma durumuna etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara ili Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Yükseltepe Semt Polikliniği bünyesinde bulunan; Tütün Bağımlığı Tedavi Polikliniği ve Aile Hekimliği Polikliniği örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Anketler "04.02.2019-11.03.2019'' tarihleri arasında uygulanmış olup, vaka-kontrol çalışması olarak yapılmıştır. Vaka grubu olarak; Tütün Bağımlılığı Tedavi Polikliniği'ne başvuran 137 birey, kontrol grubu olarak da; Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuru yapan 137 birey alınmıştır. Sigara kullanıcısı, 18 yaş üstü, okuryazarlığı olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 274 bireye; 32 soruluk Türkiye Sağlık Okuryazarlığı-32 anketi ve 6 soruluk Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi, yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. İstatistiksel analizler, Statistical Package for the Social Sciences 22.0 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Araştırmamıza toplam 274 birey katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %32,8'i kadın, %67,2'si ise erkektir. Tüm bireylerin sağlık okuryazarlığı puanının medyan değeri 30,72 (4,69-50), sağlık okuryazarlığı puanı ortalama değeri ise 31,46'dır (±9,18). Vaka grubunun sağlık okuryazarlığı puanının medyan değeri 32,81 (6,77-50), kontrol grubunun sağlık okuryazarlığı puanının medyan değeri ise 28,12'dir (4,69-50). 2 grubun sağlık okuryazarlığı puanları arasındaki fark, istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,006). Vaka grubunun %51,8'inde yetersiz ve sınırlı düzeyde sağlık okuryazarlığı tespit edilmiştir. Bu oran kontrol grubunda ise %65,7'dir. 2 grubun sağlık okuryazarlığı düzeyleri arasındaki fark, istatistiksel olarak anlamlıdır. (p=0,026) Sonuç: Çalışmamızda; Tütün Bağımlılığı Tedavi Polikliniği'ne başvuran bireylerdeki sağlık okuryazarlığı seviyesi ve sağlık okuryazarlığı puanı, başvurmayan bireylere göre daha yüksek bulunmuştur. Bireylerin sigarayı bırakma çabası içine girmesinde, toplumun sağlık okuryazarlığı seviyesini arttırmanın önemli bir rolü olabilir. Bu da sigarayla savaşta önemli bir yer tutabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to point out the importance of health literacy and investigate the effect of the difference among individuals' health literacy levels on the consultation to the Nicotine Dependence Treatment Polyclinic, by administering the Turkish Health Literacy-32 questionnaire to individuals with cigarette use. Material and Methods: This study was carried out in the Nicotine Dependence Treatment Polyclinic and the Family Medicine Polyclinic in Yükseltepe District Polyclinic at Keçiören Training and Research Hospital, Ankara. In the study which adopted a case-control design, the questionnaires were administered between the dates February 2, 2019 and March 11, 2019. A group of 137 individuals who consulted the Nicotine Dependence Treatment Polyclinic were employed as the experimental group whereas another group of 137 individuals who consulted the Family Medicine Polyclinic was employed as the control group. A total of 274 individuals who are over 18 years of age and literate and who agreed to participate in the study completed the 32-item Turkey Health Literacy-32 questionnaire and the 6- question Fagerstrom Nicotine Dependence Test by a face-to-face interview. Statistical analyzes were performed using Statistical Package for the Social Sciences 22.0. Results: A total of 274 participants took part in this study, of whom %32.8 were female and %67.2 were male. The median score of all individuals' health literacy score was 30.72 (4.69-50) whereas the mean score was 31.46 (±9.18). The median health literacy score of the experimental group was 32.81 (6.77-50) whereas it was 28.12 (4.69-50) for the control group. And the difference between health literacy scores of the experimental and the control group was statistically significant (p=0.006). In the experimental group, inadequate and limited health literacy was found among %51.8 of the participants. This rate for the control group, on the other hand, was %65.7. The difference between the health literacy levels of these two groups was statistically significant (p=0.026). Conclusion: Findings of this study indicated that the health literacy levels and scores were higher among the patients who consulted the Nicotine Dependence Treatment Clinic than those who did not. Thus, increasing the health literacy level of individuals might play an important role in their attempts to quit smoking. And, this might have a significant place to fight against smoking.