Glomerüler filtrasyon hızı normal hipertansif hastalarda sistatin C ve böbrek volümünün ateroskleroz ile ilişkisi
The association between the presence of atherosclerosis with cistatin C and kidney volume in hypertensive patients with normal glomerular filtration rate
- Tez No: 581602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN AYBAL KUTLUGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: albüminüri, hipertansiyon, KİMK, renal volüm, sistatin C, albuminuria, CIMT, cystatin C, hypertension, renal volume
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş: Sistatin C ve ateroskleroz ilişkisi hipertansif hastalarda ve kardiyovasküler riski yüksek çeşitli hasta gruplarında çok sayıda çalışma ile gösterilmiştir. Böbrek volümünün ateroskleroz ile ilişkisini inceleyen çalışma oldukça kısıtlıdır. Çalışmamızın amacı; glomerüler filtrasyon hızı normal hipertansif hastalarda ateroskleroz varlığı ile sistatin-c ve böbrek volümü arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 153 hipertansif hasta ve 80 sağlıklı gönüllü değerlendirildi. Hipertansiyon grubundan 20 hasta dışlama kriterleri nedeniyle çalışma dışı bırakılınca 133 hasta ile yaş, VYA ve VKİ yönünden benzer özellikteki 80 sağlıklı gönüllü ile çalışmaya devam edildi. Tüm katılımcıların laboratuvar tetkikleri (10 saatlik açlık sonrası bakılmış olan açlık plazma glukozu, kreatinin, LDL, HDL, total kolesterol ve trigliserid) ve spot idrar örneğinde protein, kreatinin, albümin sonuçları hastane bilgisayar veri sisteminden elde edildi. Tüm katılımcılardan alınan kan örneğinde sistatin c düzeyi çalışıldı. Belirenmiş tek bir radyoloji uzmanı tarafından ultrason ile karotis intima media kalınlığı ve renal volüm ölçümü yapıldı. Grupların laboratuvar bulguları, sistatin c, karotis intima media kalınlığı ve renal volüm ölçümleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Sistolik kan basıncı (p 60 ml/dk olan hipertansif hastalarda ateroskleroz varlığının tahmin edilmesinde faydalı bir yöntem olabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: The association between cystatin C and atherosclerosis has been shown in numerous studies in hypertensive patients and in various patient groups with high cardiovascular risk. The study examining the association between renal volume and atherosclerosis is very limited. The aim of our study was to investigate whether there is an association between the presence of atherosclerosis with cystatin-c and renal volume in hypertensive patients with normal eGFR. Materials and Methods: 153 hypertensive patients and 80 healthy volunteers were evaluated. 20 patients in the hypertension group were excluded due to exclusion criteria, the study continued with 133 patients and 80 healthy volunteers with similar characteristics in terms of age, BSA and BMI. Laboratory tests of all participants (fasting plasma glucose after 10 hours of fasting, creatinine, LDL, HDL, total cholesterol and triglyceride) and protein, creatinine, albumin results in spot urine sample were obtained from hospital computer data system. Cystatin c level was studied in the blood sample taken from all participants. Carotid intima media thickness and renal volume were measured with ultrasound always by the same radiologist. Laboratory findings, cystatin c, carotid intima media thickness and renal volume measurements of the groups were compared statistically. Results: Systolic blood pressure (p 60 ml/dk.