Postmodern sanat nesnesı̇ olarak fotoğraf ve günümüz olanakları ı̇le alternatı̇f baskı önerı̇sı̇
The photograpy as a post modern art object and a proposal for the alternative printing technique using the recent possiblities of photography
- Tez No: 581696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA DOĞAN SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf ve Video Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Fotoğraf ve Video Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Fotoğrafın icadından bu yana birçok sanatçı fotoğraflarında anlatmak istediği kavrama, teknik ya da estetik farklılıklar yaratarak dikkat çekmek istemiştir. Fotoğrafın sanat olup olmadığı tartışmaları literatürde halen devam ederken Modernizm akımı savunucuları fotoğrafı, ayrı bir disiplin olarak konumlandırmış ve resimden uzak bir noktada tutma çabası içerisine girmişlerdir. Takip eden dönemde, postmodernizm akımın eğilimleri ile hareket eden sanatçılar, daha resimsel çalışmalara imza atmışlardır. Kimi sanatçılar da baskı ve sergileme yöntemlerinde farklılıklar göstererek fotoğrafın çekimden sonraki etkisi üzerine çalışmalar yapmış, bunun sanatsal katkılarını irdeleyen eserler oluşturmuşlardır. Postmodernizm ile devam eden süreçte fotoğraf sanatı, çekim sonrası fotoğraf üzerindeki kimyasal manipülasyonlar ile baskı yöntemlerinde çeşitliliğe ve deneyselliğe yönelmiştir. Diğer yandan, üretim biçimlerini kökten bir değişikliğe iten postmodernizm ile hazır malzeme kullanımı, sanatçılar için yeni bir yaratım alanı olmuştur. Bu çalışmada postmodernizm akımı, öncesinde yaşanan Modernizm, Dadaizm, Sürrealizm ve Popart süreç örnekleri ile birlikte ele alınacak, alternatif ve deneysel yöntemler kullanan sanatçıların işleri incelenecektir. Bu çalışmaların ışığında, buluntu aile fotoğrafları ve alternatif baskı çözümlemeleri ile“Terkedilmiş Hatıralar”isimli deneysel baskı çalışması tamamlanmış ve teknik detayları ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the invention of photography, many artists have wanted to draw attentions to the concept, which they have desired to point out in their photographs, by creating technical or aesthetical variations. The modernist movement supporters have been in efforts to keep the position of photography away from painting by preserving it within the photography discipline. After modernism period, the postmodernist artists have made rather painterly photographs. On the other hand, some artists carried out experiments of the post production effects by altering the printing and presentation techniques, and produced art works studying the contributions to the art. In the following postmodernism period, the photography oriented to the experimental post production printing methods by manipulating the photographs. On the other hand, during postmodernism period causing radical changes in techniques, using the ready-mades initiated new creative techniques in photography. In this study, the examples of Modernism, Dadaism, Surrealism and Popart periods before Postmodernism and the artists using alternative and experimental techniques will be examined. In the light of these works, an experimental printing technique named“Abandoned Memories”was studied and the technical details were presented.
Benzer Tezler
- Fotoğraf sanatında tekinsizlik: Roger Ballen fotoğrafları üzerine bir inceleme
The uncanny in photograpy art: A review on Roger Ballen photographs
EREN GÖRGÜLÜ
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2020
Güzel SanatlarKocaeli ÜniversitesiPlastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
DOÇ. DR. OSMAN ODABAŞ
- Postmodernist yaklaşımla bale temasının işlenmesi ve örneklenmesi
Of postmmodernist approaches are ballet theme processing and sampled
BİRGÜL TAŞÖREN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Bale ve DansGazi ÜniversitesiBileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
PROF. NUR GÖKBULUT
- Kavramsal sanat'ta beden algısının fotografik imge bağlamında dönüşümü
Transformation of body perception in conceptual art in the context of photographic image
ASLIHAN GÜÇLÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiSanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
PROF. DR. HACI YAKUP ÖZTUNA
- Çağdaş sanatta detournemet pratiğiyle formların ve imgelerin yeniden dolaşıma sokulması
Re-taking forms and images into circulation with detournement practice at contemporary art
AHMET ALBAYRAK
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2008
Güzel SanatlarMarmara ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. DEVABİL KARA
- Çağdaş fotoğraf sanatında metafor olarak beden
The body as a metaphor in the contemporary art of photography
YASEMİN ÇINAR