Psychological capital and contextual ambidexterity: The role of transformational leadership as a moderator
Psikolojik sermaye ve bağlamsal çift yönlülük: Dönüşümcü liderliğin moderasyon rolü
- Tez No: 581738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KANTUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: bağlamsal çift yönlülük, psikolojik sermaye ve dönüşümcü liderlik, contextual ambidexterity, psychological capital and transformational leadership
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Örgütsel performansı sürdürmede, mevcut operasyonlarda hâlihazırda sahip olunan kaynaklardan faydalanırken yeni fırsatlar arama ve radikal değişiklik arzusunu sürdürmeyi dengeleme günümüz rekabetçi iş yaşamında önemli yönetimsel zorluklardan biridir. Bu koşullar altında, çalışanların vaktini mevcut işler ve yeni fırsatlar yakalama arasında dengeli bölmeleri için gerekli özerkliği kazanmasını sağlamak adına psikolojik sermayelerini güçlendirme sorumluluğu büyük oranda liderlerin görevidir. Bu kapsamda, bağlamsal çift yönlülüğün diğer örgütsel çift yönlülük türleri arasında en az araştırılan olduğu göz önünde bulundurularak, bu çalışma literatüre bağlamsal çift yönlülüğün öncüllerinden biri olarak öz yeterlilik, umut, dayanıklılık ve iyimserlik dört alt boyutu olan psikolojik sermayeye, dönüşümcü liderlik moderasyon etkisiyle odaklanarak katkı sağlamaktadır. 181 kişilik bir beyaz yaka örneklemi kullanarak psikolojik sermaye, öz yeterlilik, umut, iyimserlik ve dayanıklılığı bağımsız değişken ve bağlamsal çift yönlülüğü bağımlı değişken olarak inceleyip değişkenler arasında yüksek korelasyon bulduktan sonra; çalışma kapsamında, bu ilişkilere dönüşümcü liderliğin moderasyon etkisi incelenmektedir. Psikolojik sermaye, öz yeterlilik, dayanıklılık, umut ve iyimserliğin bağımsız değişken ve bağlamsal çift yönlülüğün bağımlı değişken olduğu farklı modellerde, moderatör değişken olarak dönüşümcü liderlikteki artışın modele pozitif etkisi olacağı araştırma hipotezleri bu çalışma kapsamında desteklenmemektedir.
Özet (Çeviri)
To sustain organizational performance, achieving exploitation in the current operations with the use of already-existing resources and seeking new opportunities and craving for radical changes in a balanced manner is a prominent managerial challenge in today's competitive business world. Under these circumstances, it is mainly leaders' role to foster employees' psychological capital in gaining the autonomy to allocate their time between activities serving to either incremental or revolutionary change. In this sense, considering that contextual ambidexterity is underresearched among other types of organizational ambidexterity, this study contributes to the literature by focusing on psychological capital (PsyCap), of which four dimensions are self-efficacy, hope, resilience and optimism, as one of the antecedents of contextual ambidexterity with the moderation effect of transformational leadership. Using a sample of 181 white-collar employees, upon analyzing the relationships between PsyCap, self-efficacy, hope, resilience and optimism as separate independent variables and contextual ambidexterity as the dependent variable, all of them had positive correlations with one another and regression analyses supported the hypotheses, in the scope of this study, the moderation effect of transformational leadership on these relationships was examined. Hypotheses suggesting that the effect of transformational leadership as a moderator on the relationship between PsyCap, self-efficacy, hope, resilience and hope as independent variables and contextual ambidexterity as the dependent variable in different models in a way that effect of increase in transformational leadership would be positive were not supported.