Çiğ koyun ve keçi sütlerinde tetrasiklin grubu antibiyotik kalıntısının araştırılması
Investigation of antibiotic residues of tetracycline group in raw sheep and goat milk
- Tez No: 581767
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çiğ süt, Koyun, Keçi, Tetrasiklin, Kalıntı, Raw milk, Sheep, Goat, Tetracycline, Residue
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, çiğ koyun ve keçi sütlerinde tetrasiklin grubu antibiyotiklerin varlığı ve düzeyi araştırıldı. Bu amaçla; 30 koyun ve 30 keçi sütü olmak üzere toplam 60 çiğ süt örneği materyal olarak kullanıldı. Süt örnekleri, 2019 yılı Mart ve Nisan aylarında Sivas yöresinde yetiştiricilik yapan çiftliklerden periyodik olarak toplandı. Analizlerde ELISA yöntemi uygulandı ve ticari test kitleri kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre, incelenen çiğ koyun ve keçi sütlerinin tamamında tetrasiklin grubu antibiyotik kalıntısı tespit edildi. Kalıntı düzeyi koyun sütlerinde 3,41-22,15 µg/L arasında ve ortalama 7,73±0.789 µg/L olarak belirlendi. Keçi sütlerinde kalıntı miktarı en düşük 5,64, en yüksek 33,17 ve ortalama 17,26±1.518 µg/L olarak saptandı. Analizleri yapılan çiğ koyun ve keçi sütlerinde belirlenen kalıntı düzeyleri AB komisyonu ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde bildirilen limit değerlere uygun bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence and level of tetracycline group antibiotics in raw sheep and goat milk were investigated. For this purpose; a total of 60 raw milk samples of 30 sheep, 30 goats were used as material. Milk samples were collected periodically from the farms in Sivas region in March and April 2019. ELISA method was used for analysis and commercial test kits were used. According to the analysis results, tetracycline group antibiotic residues were detected in all of the sheep and goat milk examined. Residue level in sheep milk was determined between 3.41-22.15 µg/L and the mean was 7.73 ± 0.789 µg /L. Residual amount of goat milk; the lowest rates were 5.64, the highest 33.17 and the mean 17.26 ± 1.518 µg / L. Residue levels determined in raw sheep and goat milk analyzed were found to be in under with the limit values stated in EU Commission and Turkish Food Codex Regulation.