Oyuncunun bedensel çalışmasının sahne mevcudiyeti üzerindeki etkisi: Beden dramaturjisi ve aksiyon tasarımı
The effect of actor's bodily work on the stage presence: Dramaturgy of the body and designing the action
  1. Tez No: 581791
  2. Yazar: BORA AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SİREL GÜNSÜR YÜCEİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bedensel Çalışma, Sahne Mevcudiyeti, Vücuda Getirme, Beden Dramaturjisi, Aksiyon Tasarımı, Bodily Work, Stage Presence, Embodiment, Dramaturgy of the Body, Designing the Action
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, oyuncunun bedensel çalışmasının sahne mevcudiyeti üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Öncelikle beden, zihin ve tin birliği araştırılmış sonrasında ise mevcudiyet kavramı incelenmiştir. Araştırma kapsamında temel olarak Doç. Dr. Zeynep Günsür Yüceil'in Beden Dramaturjisi ve Aksiyon Tasarımı dersleri oyuncunun sahne mevcudiyetine olan katkıları bakımından değerlendirilmiştir. Bununla birlikte farklı tiyatro ekollerinin kullandıkları bedensel egzersizlerin, oyuncuların sahne mevcudiyetine etkisi araştırılmıştır. En nihayetinde derslere hem katılımcı hem de gözlemci olarak katılma fırsatı bulmuş biri olarak kendi yaşadığım sürecin yanı sıra katılımcılarla yapılan mülakatın neticesi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, aims to look into the effect of actor's bodily work on the stage presence. The unity of body, mind and spirit is studied first then the concept of presence is examined. Within the research, the lessons of Zeynep Günsür Yüceil on Dramaturgy of the Body and Designing the Action have been used as the basis to actor's contribution to the stage presence. With this, the effect of bodily exercises used by different schools of theatre to the stage precense is also researched. Ultimately, besides my experience as one who had the opportunity to participate both as a participant and as an observer, the results of the interview with participants have also been evaluated.