Diyabetik olan ve olmayan laküner inmeli hastalarda kalp hızı değişkenliği analizi yöntemi ile otonom sinir sistemi etkileniminin incelenmesi
Research of autonomic nervous system interference by heart rate variability analysis in diabetic and non-diabetic lacunar stroke patients
- Tez No: 581790
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Laküner İnme, Kalp Hızı Değişkenliği, Otonom Sinir Sistemi, Lacunar Stroke, Heart Rate Variability, Autonomic Nervous System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: İskemik inme sık görülen, önemli mortalite ve morbiditeye neden olan bir sağlık sorunudur. İskemik inme sonrası dönemde kardiyovasküler otonomik disfonksiyon mortalite ve morbiditenin önemli prognostik faktörlerindendir. İskemik inmenin alt tipleri ile kardiyovasküler otonomik disfonksiyon arasındaki ilişki henüz aydınlatılamamıştır. Laküner inme, iskemik inmelerin %15-30'unu oluşturur ve risk faktörlerinden biri de diyabetes mellitustur(DM). Çalışmamızda laküner inmeli hastalarda kardiyovasküler otonomik fonksiyonların etkilenip etkilenmediğini ve diyabeti olan laküner inmeli hastalarla aralarında fark olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu çalışma Kasım 2018-Haziran 2019 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim dalına başvuran, Beyin bilgisayarlı tomografi (BT) veya Beyin Manyetik Rezonans (MR) da lakün saptanan 18 diyabetik, 17 diyabetik olmayan hastada yapılmıştır. Bulgular sağlıklı 19 kişinin bulgularıyla karşılaştırılmıştır. Elektrofizyolojik kayıtlama için Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı otonom laboratuarında 20 dakikalık dinlenme sonrasında nörobiyofizyolojik kayıt sistemi ile 10 dakikalık çekim yapılarak bakılmıştır. Alınan nabız sinyal değerlerinden R-R interval analizi yapılarak HF (High Frequency Power), LF (Low Frequency Power), TP (Total power), VLF (Very Low Frequency Power), LF/HF parametleri elde edilmiştir. Bulgular: Gruplar diyabeti olan laküner inme hastaları, diyabeti olmayan laküner inme hastaları ve sağlıklı kontroller olarak belirlendi. Bu üç grup bir arada ve ikişerli gruplar halinde karşılaştırıldı. Diyabeti olan laküner inme grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasında LF değerleri açısından anlamlı fark olduğu görüldü.(p=0,021). Diyabeti olan laküner inme grubunun LF değerleri, sağlıklı kontrollere göre anlamlı şekilde daha düşüktü. TP, VLF, HF, LF/HF değerleri karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık anlamsız bulunmuştur(p>0,05 ). Sonuç: Parasempatik sistem kan damarlarını innerve etmez. Büyük damarlar, arterioller ve venaların çoğu sempatik sistem tarafından innerve edilir. Sempatik sistem aktivasyonu tonik konstriktör aktivite ortaya çıkarır[141]. Diyabeti olan laküner inmeli hastalarda sempatik tonik aktivitenin azlığı, damar elastisitesinin azlığını ima ettirecek şekilde patogenez yönünden bir anlam taşıyabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ischemic stroke is a common health problem that causes mortality and morbidity. Cardiovascular autonomic dysfunction is one of the important prognostic factor in mortality and morbidity after ischemic stroke. The relationship between subtypes of ischemic stroke and cardiovascular autonomic dysfunction remains unclear. Lacunar stroke accounts for 15-30% of ischemic strokes and one of the risk factors is diabetes mellitus. In this study, we aimed to investigate whether cardiovascular autonomic functions are affected in patients with lacunar stroke and whether there is a difference between patients with diabetic lacunar stroke. Method: This study was carried out in 18 diabetic lacunar stroke and 17 non-diabetic lacunar stroke patients admitted to the Department of Neurology, Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital between November 2018 and June 2019. The findings were compared with those of 19 healthy subjects. Electrophysiological recording was performed in the neurobiophysiological recording system in the autonomic laboratory of the Department of Neurology, Cumhuriyet University, Faculty of Medicine. HF (High Frequency Power), LF (Low Frequency Power), TP (Total power), VLF (Very Low Frequency Power) and LF/HF parameters that reflect sympathetic and parasympathetic activity were evaluated by R-R interval analysis from the received pulse signal values. Results: Groups were defined as lacunar stroke patients with diabetes, lacunar stroke patients without diabetes, and healthy controls. These three groups were compared together. Then they were compared in pairs. There was a significant difference between diabetic lacunar stroke group and healthy control group in terms of LF values (p = 0.021). LF values of diabetic lacunar stroke group were significantly lower than healthy controls. When TP, VLF, HF, LF / HF values were compared, the difference between the groups was not significant (p> 0.05). Conclusion: There is no parasympathetic innervation of blood vessels. Most of the major vessels, arterioles and veins are innervated by the sympathetic system. Activation of the sympathetic system reveals tonic constrictor activity. Lack of sympathetic tonic activity in patients with diabetic lacunar stroke may have a meaning in terms of pathogenesis, suggesting a lack of vascular elasticity.