Ortaokul matematik eğitiminde çocuktan ebeveyne öğreterek öğrenme
Learnin by teaching child to parents in secondary school mathematics education
- Tez No: 581824
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER CİHAN KONYALIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çocuktan ebeveyne öğreterek öğrenme, ebeveyn-çocuk iletişimi, matematik ev etkinlikleri, başarı, Learning by teaching from child to parent, communication between parent-child-teacher, mathematics home activities, achievement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı; matematik eğitiminde çocuktan ebeveyne öğreterek öğrenme yönteminin uygulanabilirliğinin ve kullanılışlığının tespit edilmesi, yöntemin ebeveyn-çocuk iletişimine yansımalarının ve çocukların akademik başarılarına etkisinin ortaya konulmasıdır. Yöntem: Çalışma 2017-2018 eğitim-öğretim yılı boyunca; ortaokul 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören iki şubenin öğrencileri ve deney grubu öğrencilerinin ebeveynleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel ve nicel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Nicel kısımda yarı deneysel desen, nitel kısımda durum çalışması yapılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerine uygulanan bilgi testinden elde edilen akademik başarı durumları ise bağımlı t testi ve bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Süreç boyunca ebeveynler ve öğrencilerle görüşmeler yapılmış, çalışmaya dair görüşleri alınmış, yapılan her etkinlik sonrasında ise ebeveynler ve çocuklardan günlük tutmaları istenmiş olup elde edilen veriler derinlemesine incelenerek betimlenmiştir. Ayrıca öğretmen gözlemleri de incelenerek öğrencilerin gelişim durumları analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulgular: Genel olarak çocuktan ebeveyne öğreterek öğrenme yönteminin matematik eğitiminde ortaokul düzeyinde kullanılabilir ve etkili bir yöntem olduğu, ebeveyn-çocuk-öğretmen arasındaki iletişimi güçlendirdiği ve akademik başarıyı artırdığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Bir yönüyle öğrenciden öğrenciye (child to child) öğretim yöntemine benzemekle beraber öğreticinin çocuk, öğrenenin ebeveyn olduğu ve alan yazında rastlanmayan çocuktan ebeveyne öğreterek öğrenme yönteminin ebeveyn-çocuk-öğretmen işbirliğine işlerlik kazandırması, akademik başarıyı artırması, matematik eğitiminde kullanılabilir bir yöntem olarak görülmesi gibi olumlu sonuçlarının olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to determine the applicability and usability of learning by teaching from child to parent method in math education, to reveal the reflection of the method on parent-child communication and the effect of the method on the academic achievement of children. Method: The study has carried out with the 7th grade level students from two classes who are educated at a secondary school in the first term of 2017-2018 academic year, and with parents of experimental group students. Qualitative and quantitative data collection techniques were used in the study. In the quantitative part, quasi-experimental design and in the qualitative part, case study was performed. The academic achievement status obtained from knowledge test applied to experimental and control group students were analyzed by dependent t test and independent t test. During the process, interviews were held with parents and students, their opinions were taken about the study, and parents and children were asked to keep a diary after each activity and the data obtained were described after analyzing in detail. In addition, teacher observations were analyzed, and developmental states of students was analyzed and interpreted. Findings: In general, it has reached the findings that the learning by teaching from child to parent method can be used at secondary school level in math education and is an effective method, and strengthening communication between parent-child-teacher and increasing academic achievement. Results: In a way, it can be said that it has positive results such as while it is similar to the teaching from child to child method, in which the teacher is child, the learner is parent and the teaching from child to child method that has not found in the body of literature is gaining functionality to the parent-child-teacher cooperation, increasing the academic achievement and to be seen as a useable method in math education.