Kentiçi ulaşım sorunlarının çözümünde raylı sistemlerin değerlendirilmesi erzurum örneği
Evaluation of rail systems in the solution of urban traffic problems, erzurumexample
  1. Tez No: 581938
  2. Yazar: ABDULMENNAN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR GÖKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kentiçi ulaşım, Kentiçi ulaşım sorunları, Raylı sistemler, Erzurum, Urban transportation, Urban transportation problems, Rail systems, Erzurum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda, kontrolsüz şehirleşmenin sonucu olarak kentsel sorunlar ortaya çıkmıştır. Kentsel sorunların başında ise kentiçi ulaşım sorunları gelmektedir. Artan nüfusla birlikte trafiğe çıkan araç sayısının da artmasına karşı plansız ve yetersiz alt yapı, zamanla sorunların artmasına sebep olmuştur. Bu olumsuz tablo karşısında zaman kaybetmeden sorunlara alternatif çözüm önerileri sunulması gereklidir. Hizmet kalitesi yüksek, verimli, çevreci, hızlı, ekonomik vb., özelliklere sahip kentiçi ulaşımı ilke edinmiş kentlerin planlanması bu sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır. Kentiçi toplu ulaşım sisteminde raylı sistem ağına sahip olmayan şehirler, mevcut toplu taşıma sistemini iyileştirecek, kentin ulaşım sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak, alternatif ulaşım projelerini hayata geçirmelidir. Çalışmada, ulaşımın toplumun refah seviyesi üzerindeki etkisine değinilerek kentiçi ulaşımda kullanılan lastik tekerlekli ve raylı sistemler hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra kentiçi ulaşım sorunları irdelenerek Erzurum iline örnek olacak dünyadan ve ülkemizden raylı sistem çalışmaları ele alınmıştır. Son olarak Erzurum ilinin kentiçi ulaşım alt yapısının incelmesinin ardından kentiçi ulaşım sorunlarının ve mevcut toplu taşımanın değerlendirilmesine yönelik anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda raylı sistemin toplu taşıma ağına dâhil edilmesinin, kentiçi ulaşım sorunlarının çözümüne önemli ölçüde katkı sağlayacağı görülmüştür. Yolculuk tahminlerine göre alternatif güzergâh önerileri yapılmıştır. 2019, 171 sayfa
Özet (Çeviri)
In most developed or developing countries, urban problems have emerged as a result of uncontrolled urbanization. The foremost of the urban problems is the urban transportation problems. As against the increase in the number of vehicles in traffic with the increasing population, unplanned and inadequate infrastructure caused problems to increase in time. In the face of this negative situation, it is necessary to present alternative solutions to the problems without losing time. Planning of cities that have high quality of service, efficient, environmentalist, fast, economical and so on urban transportation principles will facilitate the solution of these problems. Cities that do not have a rail system network in the urban public transportation system should implement alternative transportation projects that will improve the existing public transportation system and contribute to the solution of the transportation problems of the city. In this study, information is given about rubber wheel and rail systems used in urban transportation by referring to the effect of transportation on the welfare level of the society. Then, urban transportation problems were examined and rail system studies from the world and our country, which will set an example for Erzurum province, were discussed. Finally, after the urban transportation infrastructure of Erzurum was examined, a survey was conducted to evaluate the urban transportation problems and the existing public transportation. As a result of this study, it has been seen that the inclusion of the rail system in the public transport network will contribute significantly to the solution of urban transportation problems. Alternative route suggestions were made according to the travel estimates. 2019, 171 pages