Manisa Celal Bayar Üniversitesi yabancı diller yüksekokulu hazırlık sınıfları yazma dersi öğretim programının incelenmesi
The analysis of writing lesson's curriculum in Celal Bayar University, school of foreign languages
- Tez No: 581970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE BAŞBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, Öğretim Programı, Üniversite Hazırlık Eğitimi, Second Language Teaching, Curriculum, University Preparatory Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, Celal Bayar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO)'nda yürütülmekte olan yazma becerileri dersine ilişkin öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla öğretim elemanı ve öğrencilerin, 2016-2017 eğitim öğretim yılında uygulanmakta olan hazırlık sınıfları yazma becerileri dersi öğretim programıyla ilgili düşünceleri ve programın etkin hale getirilmesi için çözüm önerileri belirlenmiştir. Araştırma bir tarama çalışması olduğu için evrenin eğilim, tutum ya da görüşlerini bu evrendeki bir örneklemle çalışarak nicel olarak tanımlamıştır (Creswell, 2014) . Araştırmada karma yöntem kullanılmış, hem nicel hem de nitel verilerden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini MCBÜ YDYO'nda çalışan ve hazırlık sınıflarında yazma dersi programını uygulayan öğretim elemanları ile hazırlık sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Öğretim elemanlarının tümü ile (n=22) odak grup görüşmeleri yapılarak veri toplanırken öğrencilerin tümüne (n=318) anketler uygulanmıştır. Dolayısı ile örneklem seçimi yalnızca öğrencilerle anketlerin ardından yapılacak odak grup görüşmeleri (n=21) için yapılmıştır. Öğrenci odak grup görüşmeleri için örneklem seçiminde ise, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme kullanılmıştır. Büyüköztürk'e göre (2015, s. 85), bu örnekleme yönteminde evrendeki tüm birimler, örnekleme seçilmek için eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir. Diğer bir deyişle, tüm bireylerin seçilme olasılığı aynıdır ve bir bireyin seçimi diğer bireyin seçimini etkilememektedir. Öğrenci seçimi için öncelikle sınıfların listesi incelenmiş, bu listeden kararlaştırılan sayıda öğrenci seçilecek sınıflar seçkisiz olarak belirlenmiştir. Küme örnekleme yöntemi ile seçilen bu sınıflardan yine seçkisiz olarak eleman örnekleme yöntemi ile seçilen öğrenciler ile görüşülmüştür. Veri toplama aracı geliştirilmeden önce yüksek öğretim yapısında meydana gelen değişimler incelenmiş, program geliştirme ve değerlendirme ile ilgili alanyazın taranmış, program öğeleri hakkında bilgi toplanmış ve veri toplama aracı geliştirilip son şekli verilmeden önce uzman grubundan görüş alınmıştır. Uzman grubunun dönütlerinin ardından gerekli düzeltmeler yapılmış, anket formlarına son hali verilmiştir. Öğrenci anketleri kişisel bilgiler, programın öğelerine yönelik sorular, yazma dersi öğretim programının işleyişine dair öneri ve düşünceler olmak üzere dört bölümden oluşmuştur. Toplanan nicel verilerin çözümlenmesinde SPSS 17.0 paket programı kullanılarak her madde için frekans, yüzde değerleri ve aritmetik ortalamalar bulunmuştur. Görüşmeden ve öğrencilerin anketin açık uçlu kısmına vermiş oldukları yanıtlardan elde edilen nitel veriler ise betimsel analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiş; alt problemlere uygun biçimde temalandırılmış ve her bir alt probleme ilişkin bulgular nicel verilerle ilişkilendirilerek sunulmuştur. Sonuç olarak öğrencilerin çoğu hedeflerin ulaşılabilir düzeyde olduğunu düşünmektedir. Edinilen verilere göre“Hedefler/amaçlar, hazırlık eğitimi süresinde ulaşılabilir niteliktedir”ifadesini öğrencilerin 158'i (% 49,7) katılıyorum, 69'u (% 21,7) kesinlikle katılıyorum şeklinde yanıtlamışlardır. Öğrenciler hedeflere ulaşma konusunda sıkıntı yaşamamışlardır. Öğrenciler konuların seviyelerine uygun olduğunu düşünmektedirler, bununla birlikte konuların sıkıcı olduğunu da belirtmişlerdir. İçeriğin hedeflerine ulaşmak için yardımcı ve tutarlı olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öğretim elemanları kullanılan kitap ve verilen ekstra materyalin birbiri ile tutarlı olmadığını ve dersi işlerken hangisini takip edecekleri konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler sınavlardaki yazma bölümü sorularının derste işlenen konulara ve seviyelerine uygun olduğunu belirtmişlerdir. Öğretim elemanları sınavdaki yazma bölümlerinin değerlendirilmesini pek adil bulmadıklarını belirtmişlerdir. Bazı öğrenciler yazma eyleminin zorla olmayacağını belirterek dersin seçmeli olması gerektiğini belirtmiştir. Öğretim elemanları dersin çok faydalı olduğunu ve hatta eski öğrencilerin dönütleri ışığında öğrencilerin daha sonra da yazma becerileri dersinden faydalandıklarını belirtmiştir. Öğrenciler çoğunlukla yabancı dilde yazma konusunda kendilerine daha fazla güvendiklerini ve genel olarak yabancı dilde bir şeyler üretiyor olmaktan keyif aldıklarını belirtmişlerdir. Araştırma sonucuna bakılarak, eğitim öğretim yılı başında yazma dersinin hedefleri ile ilgili öğretim elemanları ve öğrenciler bilgilendirilebilir, bunun için de kısa süreli oturumlar şeklinde toplantılar düzenlenebilir. Ayrıca kitapta işlenen konuların ilgi çekici olmadığı belirtildiği için farklı bir kaynak kitap seçilebilir ya da ek bir materyal desteği sağlanabilir. Bu önerilere ek olarak, içerik ile ilgili öğrencilerin de görüşleri alınıp, onların da ilgilerini çekecek ve mesleki yaşamlarında da işlerine yarayacak konular dahil edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of teachers and students about the writing skills course in Celal Bayar University School of Foreign Languages (MCBU SFL). For this purpose, the opinions of teachers and students about preparatory classes, writing skills course curriculum which are being applied in 2016-2017 academic year, their opinions on the elements of the program, and suggestions for making the program efficient and effective were determined. The research is a descriptive survey model for direct learning of teacher and student views. Mixed method was used in the research and both quantitative and qualitative data were used. The population of the study consists of the teaching staff working in MCBU YDYO and the students who are studying in the preparatory classes. Focus group interviews were conducted with all the teaching staff (n = 22), while all of the students (n = 318) were surveyed. Therefore, the sample selection was made only for focus group interviews (n = 21) with the students after the surveys. Before the data collection tool was developed, the changes in the higher education structure were examined, the literature about the program development and evaluation was scanned, information about the program elements was collected and expert group opinion was obtained. After the feedback of the expert group, the necessary corrections were made and the questionnaire forms were finalized. Student questionnaires consist of four sections: personal information, questions about the elements of the program, suggestions and ideas. The SPSS 17.0 package program was used to analyze the quantitative data. Frequency, percentage and arithmetic means were found for each item. The qualitative data obtained from the interviews and the answers they gave to the open-ended part of the questionnaire were analyzed using descriptive analysis. sub-problems are presented in relation to each sub-problem together with quantitative data. In the presentation of the findings, the quotations are given and the quotations are presented with the coding system used to define the teachers and students (such as Participant 6 = K6, Participant 1 = K1) and evaluated within the scope of qualitative data analysis. As a result, most of the students think that the goals are at an accessible level and therefore they have not had difficulty in achieving the objectives. The students think that the subjects are suitable for their level, but also that the subjects are boring. They agreed that the content was cooperative and coherent to achieve its objectives. The lecturers stated that the books used and the extra materials given were not consistent with each other and that they had difficulty in following the course. The students stated that the writing section questions in the exams were appropriate for the subjects and levels of the course. The teaching staff stated that they did not find the evaluation of the writing sections in the exam very fair. Some students stated that writing should not be forced and should be elective. The lecturers stated that the course was very useful and that the students benefited from the writing skills course in the light of the feedback of the former students. The students stated that they generally feel more confident about writing in a foreign language and that they generally like to produce something in a foreign language.