Sağ kol kullanımı bağlamında kemanda kaliteli ses ve çeşitli ton üretiminin incelenmesi
Investigation of the quality sound and various ton production in the connection of right arm use investigation of the quality sound and various ton production i̇n the connection of right arm use
  1. Tez No: 581985
  2. Yazar: ÇAĞLAR GÜLENLER
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLEN EGE SERTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman, Ses, Ses üretimi, Violin, Tone, Tone Production
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kaliteli ses kavramı, dinleyiciye ulaşan sesin saf ve teknik zorluklardan arındırılmış olmasıdır. Aktarmak istenilen müziği, en doğal ve temiz şekilde dinleyiciye iletmek, her müzisyenin öncelikli gayesi olmalıdır. Bu çalışmada, klasik müziğin vazgeçilmez bir unsuru olan kaliteli ve nitelikli ses üretiminin kemanda ne şekilde sağlanabileceği ve nasıl geliştirilebileceği incelenmiştir. Sesin tanımı, modern keman ve yayın gelişiminin yanı sıra ses üretimiyle ilgili etkenler, kemanı tutuş pozisyonu ve sağ kol tekniklerinin sese etkisi gibi konular ses üretimi çerçevesinde ayrıntılı şekilde araştırılmıştır. Son olarak ünlü keman eğitmenlerinin ton üretimi üzerine tavsiyeleri, ton üretiminin teknik yönü haricinde kalan fakat en az teknik bilgiler kadar faydalı olabilecek fizyolojik ve psikolojik etkenler incelenmiş ve bu unsurlara değinilmiştir. Çalışmanın yorumculara ses renkleri arayışlarında ilham vermesi ve bundan sonra bu alanda yapılacak çalışmalara kaynak olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The quality sound concept is that the sound reaching the listener is free of pure and technical difficulties. To convey the desired music to the listener in the most natural and clean way should be the primary goal of every musician. In this study, it was examined how quality and quality sound production, which is an indispensable element of classical music, can be provided and how it can be improved. The definition of sound, modern violin and broadcast development, as well as the factors related to sound production, violin grip position, the effect of right arm techniques to sound were investigated in detail within the framework of sound production. Finally, the violin teachers recommendations on the production of tons and the technical aspect of the ton production but the physiological and psychological factors that may be as beneficial as the technical information are examined and these elements are mentioned. The aim of the study is to inspire the players in their search for sound colors and to be the source of the works to be done in this field.