Yelken sporcularında bacak kaslarının vertikal ve horizontal pozisyondaki dinamometrik ölçümlerinin incelenmesi
Investigation of dynamometric measurements of leg muscles in vertical and horizontal positions in sailing athletes
  1. Tez No: 933938
  2. Yazar: AMEER SALAM SAHB ALAJIMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Yelken sporları, Kas, Kuvvet, Antrenman, Vücut eksenleri, Sports, Sailing sports, Muscle, Strength, Training, Body axes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Spor performansı, sporcunun fizyolojik, taktik, teknik ve psikolojik/sosyal özellikleriyle belirlenmektedir. Bununla birlikte, sporcuların, yarışmanın fiziksel talepleriyle etkili bir şekilde başa çıkabilmeleri için yüksek bir kondisyon seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. Yüksek kondisyon, sporcuların taktik ve teknik becerilerini yarışma süresince etkin bir şekilde kullanabilmelerine olanak tanımaktadır. Yelken yarışında, rüzgarın kullanımı temel olmakla birlikte fiziksel uygunluk anahtardır. Dinamik kuvvet ölçümleri, spor bilimlerinde sporcuların performansını değerlendirmek için önemli bir araçtır. Bu ölçümler, kasların kuvvet üretim yeteneğinin yanı sıra, sporcuların hareket kabiliyetlerini ve dayanıklılık seviyelerini de gözler önüne sermektedir. Literatürde, çeşitli spor dallarında yapılan araştırmalar, kas gücü ile genel performans arasındaki ilişkileri incelemiştir, ancak yelken sporu özelinde bu tür sistematik analizlerin sayısı oldukça azdır. Yelken sporcularının bacak kaslarının vertikal ve horizontal pozisyonlardaki kuvvet ölçümlerinin incelenmesi, bu alanda önemli bir bilgi açığını kapatmayı hedeflemektedir. Bu araştırma, sporcuların bacak kaslarının işlevselliğini daha iyi anlamak ve antrenman programlarını bilimsel bir temele oturtmak amacı taşımaktadır. Aktarılanlardan hareketle, araştırmanın temel amacı, yelken sporcularında bacak kaslarının vertikal ve horizontal pozisyondaki dinamometrik ölçümlerini inceleyerek, bu pozisyonların kas gücü ve performans üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Hem vertikal hem de horizontal pozisyonda yapılacak ölçümler, sporcuların kas kuvvetinin yanı sıra, teknik becerilerinin geliştirilmesine yönelik somut veriler sağlayacaktır. Bu bağlamda, elde edilecek bulguların, yelken sporcularının antrenman süreçlerinin etkinliğini artırma potansiyeli taşıyabileceği düşünülmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, Marmara Yelken Spor Kulübü 15(deney), Derince Yelken Kulübü 15 (kontrol) olmak üzere toplam 30 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, dinamometre, geçerlilik ve güvenilirlik testleri tamamlanmış olan, dairesel antrenman, bacak egzersizleri, omuz ve kol egzersizleri uygulatılarak toplanmıştır. Analizlerde, Friedman Testi, Wilcoxon Signed-Rank Testi ve Mann-Whitney U Testi, öntest ve sontest verileri değerlendirilirken yararlanılmıştır. Yapılan analizlerde, deney grubuna uygulanan kuvvet antrenmanlarının, ağırlık, dikey sıçrama, dikey bacak kuvveti, yatay bacak kuvveti, hand-grip sağ ve sol el öntest ve sontest parametrelerinde anlamlı düzeyde arttığı gözlemlenirken, esneklik ölçümleri, öntest (M = 7.12) ve sontest (M = 7.50) arasında anlamlı bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Deneyve kontrol grubunun öntest (U = 104.500, p = .740) ve sontest (U = 105.500, p = .771) ağırlık parametresi arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Deney ve kontrol gruplarının dikey sıçrama öntest değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte (U = 76.000, p = .129), sontest sonuçlarında deney grubu lehine anlamlı bir fark tespit edilmiştir (U = 88.000, p = .309). Deney grubunun dikey bacak sontest ölçümleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha iyi performans göstermiştir (U = 65.000, p = .049). Deney grubu, yatay bacak kuvveti açısından kontrol grubuna göre daha yüksek performans göstermiştir, ancak fark anlamlı değildir (U = 87.000, p = .290). Deney grubunun hand-grip (sağ el) sontest sonuçları kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir (U = 81.500, p = .198). Sol el hand-grip sonuçlarında deney grubu kontrol grubuna göre daha iyi performans göstermiştir, ancak farkın anlamlı olmadığı tespit edilmiştir (U = 81.500, p = .198). Esneklik ölçümlerinde deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur (U = 8.500, p < .001). Sonuç olarak, deney grubuna uygulanan kuvvet antrenmanlarının, özellikle dikey sıçrama, dikey bacak kuvveti, yatay bacak kuvveti ve hand-grip (sağ ve sol el) parametrelerinde anlamlı iyileşmeler sağladığını ortaya koymaktadır. Mann-Whitney U testi sonuçları, deney grubunun sontest ölçümlerinde kontrol grubuna kıyasla belirgin şekilde daha iyi performans gösterdiğini desteklemektedir. Bununla birlikte, esneklik parametresinde deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuş ve bu durum deney grubunun esneklik kapasitesinin arttığını göstermektedir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, spesifik kuvvet antrenmanlarının deney grubu üzerinde olumlu etkiler yarattığı ve bu etkinin kontrol grubuna göre daha belirgin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sports performance is determined by the athlete's physiological, tactical, technical, and psychological/social characteristics. However, athletes must have a high level of fitness to effectively cope with the physical demands of competition. High fitness allows athletes to use their tactical and technical skills effectively throughout the competition. In sailing competition, the use of wind is fundamental, but physical fitness is key. Dynamic strength measurements are an important tool for evaluating athletes' performance in sports sciences. These measurements reveal the strength production ability of the muscles as well as the mobility and endurance levels of the athletes. In the literature, studies conducted in various sports have examined the relationships between muscle strength and general performance, but the number of such systematic analyses specific to sailing is quite low. Examining the strength measurements of the leg muscles of sailing athletes in vertical and horizontal positions aims to fill an important gap in knowledge in this area. This research aims to better understand the functionality of the athletes' leg muscles and to establish a scientific basis for training programs. Based on what has been conveyed, the main purpose of the research is to examine the dynamometric measurements of the leg muscles of sailing athletes in vertical and horizontal positions and to analyze the effects of these positions on muscle strength and performance. Measurements in both vertical and horizontal positions will provide concrete data for the development of athletes' muscle strength as well as technical skills. In this context, it is thought that the findings to be obtained may have the potential to increase the effectiveness of the training processes of sailing athletes. The study group of the research consists of a total of 30 athletes, 15 from Marmara Sailing Sports Club (experimental), 15 from Derince Sailing Club (control). Data in the research were collected by applying dynamometer, validity and reliability tests, circular training, leg exercises, shoulder and arm exercises. In the analyses, Friedman Test, Wilcoxon Signed-Rank Test and Mann-Whitney U Test were used while evaluating the pretest and posttest data. In the analyses, it was observed that the strength training applied to the experimental group increased significantly in the pretest and posttest parameters of weight, vertical jump, vertical leg strength, horizontal leg strength, hand-grip right and left hands, while no significant change was observed between the pretest (M= 7.12) and posttest (M= 7.50) in flexibility measurements. No significant difference was found between the pretest (U = 104.500, p = .740) and posttest (U = 105.500, p = .771) weight parameter of the experimental and control groups. Although there was no significant difference between the vertical jump pretest values of the experimental and control groups (U = 76.000, p = .129), a significant difference was found in favor of the experimental group in the posttest results (U = 88.000, p = .309). The experimental group performed significantly better in vertical leg posttest measurements compared to the control group (U = 65.000, p = .049). The experimental group performed higher than the control group in terms of horizontal leg strength, but the difference was not significant (U = 87.000, p = .290). It was observed that the hand-grip (right hand) posttest results of the experimental group were significantly higher than the control group (U = 81.500, p = .198). The experimental group performed better than the control group in left hand handgrip results, but the difference was not significant (U = 81.500, p = .198). A significant difference was found in favor of the experimental group in flexibility measurements (U = 8.500, p < .001). As a result, it is revealed that the strength training applied to the experimental group provided significant improvements especially in vertical jump, vertical leg strength, horizontal leg strength and hand-grip (right and left hand) parameters. The Mann-Whitney U test results support that the experimental group performed significantly better in the posttest measurements compared to the control group. However, a significant difference was found in favor of the experimental group in the flexibility parameter, which shows that the flexibility capacity of the experimental group increased. In line with the findings of the study, it was concluded that specific strength training had positive effects on the experimental group and that this effect was more pronounced than in the control group.