Duvar karosu üretiminde perlit kullanımı
Using perlit in wall tile body
  1. Tez No: 58201
  2. Yazar: BEYHAN TAŞPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit, Monoporous
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DUVAR KAROSU ÜRETİMDE PERLİT KULLANIMI BEYHAN TAŞPINAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nuran AY 1997,98 Hızlı tek pişirim yöntemi ile üretilen duvar karosuna“monoporoz”denilmektedir. Monoporoz üretimi başlıca hammaddelerin öğütülmesi, granül yapma, presleme, sırlama, kurutma ve pişirme süreçlerini içerir. Perlit %90-97 cam, %3-10 kristalleşmiş mineraller içeren volkanik kayaçtır. Dünyadaki 6 milyar tonluk perlit rezervinin 4 milyar tonu ülkemizde bulunmaktadır. Günümüzde perlit genleştirilerek inşaat, metalürji, tanım ve filtre endüstrisinde kullanılmakta ve bir kısmı da ihraç edilmektedir. Rezervlerin çok büyük bir kısmı ise değerlendirilememektedir. Bu çalışmada ham perlit % 5, % 10, % 15 ve % 20 oranlarında monoporoz bünyesine ilave edilmiş ve bu bünyeler perlit içermeyen bünye ile karşılaştırarak mekanik, fiziksel ve ısıl özellikleri incelenmiştir. Hazırlanan numunelerin kuruma ve pişme küçülmeleri, ham, kuru ve pişmiş mukavemetleri, su emmeleri, yığınsal yoğunluk ve görünür yoğunluklar yapılan deneylerle tesbit edilmiştir. Ayrıca ham ve pişmiş dilatometre ve X-ışınları difraktometresi analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda perlit miktarına bağlı olarak, mukavemet ve su emme değerleri değişmediği halde karoların kütlelerinin %1-2,7 ve hammaddelerin öğünme sürelerinin %30 oranlarında azaldığı görülmüştür. Bunların yanında hammadde maliyetinin de %10-20 oranında azaldığı tesbit edilmiştir. Pişme küçümelerinde ise bir miktar artma gözlenmiştir. Isıl genleşme katsayıları değişmezken X-ışınları difraktometresi sonuçlarına göre toplam kristal faz miktarında azalma olmuştur. Anahtar Kelimeler : Perlit, Monoporoz,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis USING PERLİT IN WALL TILE BODY BEYHAN TAŞPINAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Supervisor: Doç. Dr. Nuran AY 1997,98 The wall tile that is produced with single firing method called is monoporous. The monoporous production includes mainly proceses such as grinding of raw materials, granulation, presing, glazing, drying and firing. Perlit is volcanic rock that includes %90-97 amorf phase and %3-10 cristalized minerals. Perlit exists about 4 000 millon ton in our country. İn the bulding, metallurgy, agriculture, filter sectors expanded perlit is used and raw perlit which is not expanded is exported. But most amount of the perlit isn't consumed. In this study raw perlit was added with %5, %10, %15 and %20 portions to the monoporous body and by comparing these bodies with non perlit included bodies their mecanic, physcal and thermal characteristics were examined. Firing shrinkage, modulus of rupture raw, dry and fired samples, water absorption, bulk density, appereant density were measured with the experiments. Raw and fired thermal expansion coefficiency and X-ray analyses were made. Finally, decreasing was seen depending on perlit amount mass of fired tiles about %1-2,7and grinding time of raw materials about %30 whereas in modulus of ruptures and water absorptions change was not noted. In addition cost of raw materials was reduced %30 portions. However the firing shrinkage was increased a little. Total cristalline phase was reduced according to X-ray diffraction results while thermal expansion coefficent was not changed.