Mısır ve Hitit devletleri'nin Suriye politikası (MÖ 15.-11. yüzyıllar)
The Syrian policy of Egypt and Hittite states (15th-11th centuries bc)
  1. Tez No: 582013
  2. Yazar: MERTKAN AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN KÖRPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hititler, Antik Mısır, Antik Levant, Hurriler, Babil-Kassit Krallığı, III. Thutmose, I. Şuppiluliuma, II. Muvattali, II. Ramses, Kadeş Antlaşması, III. Hattuşili, Hittites, Ancient Egypt, Ancient Levant, Hurrians, Babylon-Kassites Kingdom, Thutmose III, Shuppiluliuma I, Muvattali II, Ramesses II, Treaty of Kadesh, Khattushili III
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Adı geçen bu çalışmada, günümüzü de ilgilendiren bir konuyu ele alıyoruz. Hitit-Mısır ilişkileri yalnızca iki devlet arasında yaşanılan gelişmelerden ibaret olmamış, MÖ II. Binyılda Levant bölgesinde yer alan diğer krallıkları da yakından ilgilendirmiştir. Başta Yamhad olmak üzere Mukiş, Ugarit ve Mitanni-Hurri Krallıkları'nın bölgedeki gücü ve Kenan Ülkesi'ndeki yerel beylerin varlığı iki büyük krallığın bölgedeki yayılmacı politikasında önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra Akkad İmparatorluğu'ndan sonra güçlenen Babil ve Asur Devletleri'nin de Mısır-Hitit ilişkilerindeki yeri ve önemi dikkat çekmektedir. Hem Mısır hem de Hitit Krallıkları kendi topraklarında birliklerini oluşturduktan sonra ilk hedefleri uluslararası ticaret yolları üzerinde egemenlik kurmak olacak; bu bağlamda Mısır kuzeye Kenan Ülkesi'ne, Hititler de güneye açılarak bugünkü Suriye topraklarına ilerleyeceklerdir. Özellikle iki devletin de Yeni Krallık Dönemi, bölgedeki rekabetin hızla arttığı hatta gergin olduğu ve bunun sonucunda askeri mücadelelerin yaşandığı dönem olacaktır. Bölgenin ekonomik zenginliği başta insan gücü olmak üzere dokuma, kereste ve lüks eşyaların üretilmesi her iki devletinde dikkatini çekmekteydi. Öyle ki, bu iki devletin bölge egemenliği için mücadele etmesi ve ardından yazılı tarihe en önemli kaynağı bırakacak olan antlaşmayı imzalamaları, coğrafyanın iki taraf için vazgeçilmez olduğunu göstermektedir. Antlaşmanın yapılmasına zemin hazırlayan olaylar ve antlaşmadan sonra bölgede neler yaşandığı kaynaklara dayanarak anlatılmaya çalışılır. Her ne kadar yazılı kaynaklarımız yetersiz olsa da başta Mısır ve Hitit saraylarında ki arşivler olmak üzere, diğer devletlerin saray arşivleri, bölgede yaşanılan gelişmeleri bize yansıtmaktadır. Arşiv kaynakları dışında ünlü gezginlerin ve tarihçilerin araştırmaları da bize konu hakkında bilgi sunmaktadır. Bu tez çalışmasıyla, hala büyük sıkıntıların yaşandığı bu coğrafyanın, tarih boyunca ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışılır.
Özet (Çeviri)
In this study, we are dealing with a topic that concerns today. Hittite-Egyptian relations not only between the two states consists of the development of liveable, other kingdoms situated in the Levante region were also interested closely in BC. II. Millennium. At first Yamhad including Mukish holds Ugarit and Mitanni-Hurrian Kingdoms power in the region and the local lads in the Land of Canaan an important place in the presence of two great kingdoms expansionist policies in the region. Both Egypt and Hittite Kingdoms After creating the first target will be to establish sovereignty over its own territory union international trade routes; In this context, Egypt northward to Canaan, the Hittites also will advance to the south was opened today Syrian territory. In particular, the two states in the New Kingdom era, competition is increasing rapidly in the region will be strained and even periods of military struggle as a result of it. The region's economic prosperity is mainly woven, including manpower, the production of timber and luxury goods was to draw the attention of both states. So much so, that to fight for the sovereignty of the two states, and then to sign a treaty that will leave the most important source of written history shows that geography is indispensable for both sides. After the events that led to the making of treaties and treaty tried to explain what the regions are experiencing citing sources. Although our meager though written sources, including archives in Egypt and the Hittites in the palace, the palace archives of other states, developments experienced in the region reflects us. Archive research resources outside of the famous explorer and historian offers us information about the topic. With this thesis, this region is still experiencing great difficulties, it tries to tell you how important throughout history.