Usability of mobile application: The comparison of the user satisfaction based on the task completion time
Mobil uygulama kullanılabiliriği: Görev tamamlama süresine göre kullanıcı memnuniyeti karşılaştırılması
- Tez No: 582023
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik, Mobil Kullanılabilirlik, Mobil Uygulama, Sistem Kullanılabilirliği, Bilgi Kalitesi, Arayüz Kalitesi, Usability, Mobile Usability, Mobile Application, System Usefulness, Information Quality, Interface Quality
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mobil teknolojiler günlük hayatımızı organize etmek ve yönlendirmek için mobil uygulamalar ile beraber önemli bir rol üstlenmektedir. Mobil uygulamalar, insanlar tarafından yaşam kolaylığı ve istenilen bilgilere daha hızlı erişim için tercih edilmektedir. Bununla birlikte, hızla büyüyen mobil uygulama dünyasında devamlılık ve tercih edilebilir olmanın en mühim tarafı kullanılabilir mobil uygulamalar geliştirmektir. Genellikle, bir mobil uygulama oluşturulduğunda, önce işlevselliği kontrol edilir ve ardından yayınlanır. Şirketler genellikle mobil uygulamalarını sunmadan önce yalnızca kendi beğenilerini ve beklentilerini dikkate alır. Fakat birçok insan bu uygulamayı kullanmayı reddedebilir çünkü kullanıcılar uygulama arayüzünü gördükten 50 milisaniye içinde bir uygulamayı kullanıp kullanmamaya karar verirler [36]. Bu nedenle, görev tamamlama süresi mobil uygulama için çok önemlidir. Bu araştırmada MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) mobil uygulaması üzerinde, görev tamamlama süresine bağlı olarak kullanıcı memnuniyeti Sistem Kullanılabilirliği Memnuniyeti, Bilgi Kalitesi Memnuniyeti ve Arayüz Kalitesi Memnuniyeti açısından karşılaştırmak amacıyla incelenmiştir. Bu çalışmada araştırma metodu olarak sadece son testin kullanıldığı yarı deneysel tasarım kullanılmıştır. 5 kadın ve 5 erkekten oluşan 10 katılımcı ile çalışma gerçeklerştirilmiştir. Katılımcılar, mobil teknoloji kullanımına yatkın ve MHRS uygulamasını daha önce kullanmamış kişiler arasından seçilmiştir. Kullanıcıların mobil teknoloji kullanım yeterliliğini test etmek için tablet bilgisayar okuryazarlığı ölçeği kullanılmıştır. Kullanıcıların memnuniyet oranını ölçmek için ise PSSUQ anketi kullanılmıştır. Sonuçları değerlendirmek için SPSS uygulamasından faydalanılarak Mann Whitney U-Test uygulanmıştır. Sonuçlar, ortalama sürenin altında görevleri tamamlayan kullanıcıların, MHRS uygulamasından, ortalama sürenin üzerinde görevleri tamamlayan kullanıcılara göre daha memnun olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mobile technologies play an important role in the way individuals organize and direct their everyday lives with mobile applications individuals use throughout the day. Mobile applications are preferred for ease of life and faster access to desired information. Nevertheless, developing beneficial applications the most critical aspect in ensuring continuity and preferability in the speedily increasing mobile application market. Usually, when a mobile application is created, its functionality is first checked and then launched. Companies often only take their liking and expectations into consideration before offering their mobile apps. However, many users may prefer not to use the applications because users decide to continue or ignore within 50 milliseconds of seeing an interface [36]. Therefore, the task completion time is vital for a mobile application. In this research, MHRS (Centralized Hospital Appointment System) mobile application is examined to compare the user satisfaction based on the task completion time in terms of the System Usefulness Satisfaction, Information Quality Satisfaction, and Interface Quality Satisfaction. The posttest only quasi-experimental design was used as a research method in this study. The study was conducted with 10 participants consisting of 5 women and 5 men. Participants were selected among people who were prone to mobile technology use and had not used MHRS mobile application before. The tablet computer literacy scale questionnaire was used to test the users' ability to use mobile technology. PSSUQ was used to measure the satisfaction rate of the users. In order to evaluate the results, the Mann Whitney U-Test was used. The results show that, the users who completed the tasks below the average time were found to be more satisfied with the MHRS application than the users who completed the tasks above the average time.