Soli/Pompeiopolis E7 plankaresi rögar buluntuları
The finds of sewage in E7 trench from Soli/Pompeiopolis
  1. Tez No: 582034
  2. Yazar: GÜLÇİN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAŞKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Soli, Pompeiopolis, Rögar, Hellenistik Seramik, Geç Hellenistik, Kilikya, Levant, Soli, Pompeiopolis, Manhole, Hellenistic Pottery, Late Hellenistic, Cilicia, Levantine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Kilikya Bölgesi'nin en büyük liman kenti olan Soli/Pompeiopolis, anıtsal cadde yapısı ve bu cadde de yer alan dükkânları ile dikkat çekici bir kent statüsüne sahiptir. Çalışmanın konusunu Sütunlu Cadde'deki bir dükkânın içinde bulunan rögardan açığa çıkarılan malzeme grupları ve bu malzeme gruplarının Soli/Pompeiopolis'in tarihi ve ticari bağlantıları açısından önemini oluşturmaktadır. Rögarda bulunan MÖ 2. yüzyıl ile MÖ 1. yüzyıl arasına tarihlendirilen kent sikkeleri ile MÖ 96-87 tarihli Demetrios III sikkesi ve seramik gruplarının üretildiği tarih aralığı dikkate alındığı takdirde rögar, MÖ 2. yüzyıl sonu ile MÖ 1. yüzyılın birinci çeyreği arasına tarihlendirilmiştir. Rögarın kullanım gördüğü tarih; MÖ 70/69'da Armenia Kralı III. Tigranes'in halkı göçe zorladığı döneme denk gelmektedir. Tez kapsamında, malzeme grupları ayrıntılı olarak incelenerek, rögarın kullanım durumu ve amacı hakkında sonuç aranmaya çalışılmıştır. Kontekst buluntu topluluğunun verdiği kesin tarih aralığı; öncelikli olarak hem Soli/Pompeiopolis tarihi ve ticari ilişkileri açısından, hem de kesin tarihi bilinmeyen malzeme gruplarını bir nebze aydınlatması açısından oldukça önem taşır.
Özet (Çeviri)
Soli/Pompeiopolis, the largest port city of Cilicia, is a remarkable ancient city with its monumental street structure and shops on the street. The subject of this study is the artefact groups unearthed from a manhole located inside a store in the Colonnaded Street and the importance of these materials in terms of historical and commercial connections of Soli/Pompeiopolis. When the city coins dated between 2nd century BC and 1st century BC, Demetrios III coin which dated to 98-87 BC and the date range of the pottery groups which are found in the manhole considered, the manhole is dated between the end of the 2nd century BC and the first quarter of the first century BC. Utilization date of the manhole was overlap with the the period when III. Tigranes, the King of Armenia, forced the people to migrate which is70/69 BC. Within the scope of the thesis, the material groups were examined in detail and tried to find the use and purpose of the manhole. The exact date range given by the context finds; it is primarily important both in terms of historical and commercial relations of Soli/ Pompeiopolis and to illuminate the material groups which their exact date is unknown.