Soli/Pompeiopolis Korinth başlıkları
Corinthian capitals from Soli/Pompeiopolis
- Tez No: 423013
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Soli, Pompeiopolis, Sütunlu Cadde, Korinth, Başlık, Soli, Pompeiopolis, Colonnaded Street, Corinthian, Capital
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 573
Özet
Soli/Pompeiopolis Kenti'nin görülebilen en önemli anıtsal yapısı olan orijinalde 200 sütuna sahip, 350 m. uzunluğundaki Sütunlu Cadde, çağdaşı kentlerde bulunan benzerleri gibi Korinth düzeninde dekore edilmiştir. Bu tez çalışması ile Sütunlu Cadde'de bulunan Korinth başlıklarının atölye ve tarihleme sorunlarına stil kritiği yolu ile çözüm getirilmesi amaçlanmıştır. Halen Sütunlu Cadde'de bulunan ve bir kısmı müzeye taşınan toplam 90 adet Korinth başlığı kataloglanmış ve dört ayrı başlık altında gruplanmıştır. Belirlenen bu gruplar; Normal Korinth Başlıkları (65 adet), Akanthus Çelenk Başlıkları (4 adet), Pilaster Başlıklar (2 adet) ve Figürlü Korinth Başlıkları (19 adet) olarak adlandırılmıştır. Belirlenen gruplara dâhil edilen başlıklar kendi içinde süsleme özelliklerine göre farklı tiplere ayrılmış, tipolojik sınıflandırmaları yapılmış, stil, ustalık ve yapım evreleri göz önünde bulundurarak tarihlemeleri bilinen benzer yapı ya da başlıklar ile analojik olarak çalışılmıştır. Tez çalışmasıyla Soli/Pompeiopolis Sütunlu Caddesin'nde bulunan Korinth başlıklarının M.S. II. yüzyıl sonu ile M.S. III. yüzyılın ilk yarısı arasında, yerel kireç taşından, Aphrodisias Dekorasyon Okulu etkisinde eserler veren Suriyeli ve yerel ustalar tarafından imal edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Colonnaded Street in Soli/Pompeiopolis is the most important monumental building in the city measuring 350 m. with 200 coloumns. Along with its contemporaries it is built in Corinthian order. This work aims to answer the question of workshop and dating for the Corinthian capitals found in the Colonnaded Street using style critic. A total of 90 Corinthian capitals, some of which are currently housed in the museum, are catalogued under four main groups; Normal Corinthian Capitals (65), Acanthus Row Capitals (4), Plaster Capitals (2) and Figured Corinthian Capitals (19). These capitals are further grouped according to their decoration and typology and are analogically studied to similar capitals in regards to their style, workshop and construction phases. With this study it has been understood that the Corinthian capitals found in the Colonnaded Street in Soli/Pompeiopolis have been created between the end of the 2nd century and the first half of the 3rd century in local limestone by Syrian and local craftsmen influenced by the Aphrodisias School.