Antimitotik oluğu düşünülen bazı kimyasalların reticüloendotelial sistem (RES) üzerine etkileri
The Effects of some chemical agents which may has antimitotic effects on reticuloendothelial systems (RES)
- Tez No: 58206
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: RES, kan, kemik iliği, dalak, antimitotik maddeler, Bis tetrathiafutvakne türevleri
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANTİMİTOTİK OLDU?U DÜŞÜNÜLEN BAZI KİMYASALLARIN RETTKÜLOENDOTELİAL SİSTEM fRES ÜZERİNE ETKİLERİ MUSTAFA UYANO?LU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Melih ZEYTİNO?LU 1997, Sayfa 53 Günümüzde mitozu durdurucu etkisi bilinen pek çok kimyasal maddenin bulunduğu ve bu maddelerden çoğunun kanser kemoterapisinde yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ancak doğal ya da yapay bir çok kimyasal bileşiğin antimitotik etkisinin bilinmesine karşın, etki mekanizmaları hakkında oldukça az bilgiye rastlanılmaktadır. Böylece, antimitotik olabileceği düşünülerek, formül yapısından yola çıkılarak yapay olarak sentez edilmiş T2, T3, T4, T5 ve T7 kodlu maddeler çalışmamızın kimyasal deney materyalini oluşturmuştur. Literatür çalışması yapıldığında, antimitotik olduğu bilinen kimyasal bir bileşen model alınarak sentetik yolla elde edilmiş olan Bis tetrathiajulvalene türevlerinin de mitotik inhibitor etkili olabileceği düşünülen ancak bu maddelerle ilgili olarak günümüze kadar herhangi bir biyolojik çalışmaya rastlanılmamıştır. Yaşam boyu mitotik aktivite gösteren hücreleri bulunduran retiküloendotelial sistem (RES)' deki bazı dokular üzerine etkilerini araştırdığımız bu kimyasalların, in vivo olarak test edilmesine yönelik olan çalışmamızda kullandığımız test materyallerinin, olası etkilerini görebilmek amacıyla kan, kemik iliği ve dalak dokuları incelenmiş ve bu konuda bir test yöntemi geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla hazırlanan preparaüar üzerinde yapılan mikroskobik incelemeler sonucunda test edilen kimyasal maddelerin hedef dokular üzerindeki antimitotik etkileri, hem kontrol grupları hem de T kodlu kimyasal maddelerin test edildikleri deney grupları aralarında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda, test edilmiş olan kimyasal maddelerden bazılarının antimitotik etkili olabildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF SOME CHEMICAL AGENTS WHICH MAY HAS ANTIMITOTIC EFFECTS ON RETICULOENDOTHELIAL SYSTEM (RES) MUSTAFA UYANO?LU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor. Asst Prof. Melih ZEYTİNO?LU 1997, Page 53 In this days, there are a few chemicals knows as a mitosis inhibitors and so a few of this chemicals are widespread uses in cancer chemotherapy. The natural or artificial few chemicals knows as a mitosis inhibitors but the information of the effects mechanisms are very little. So according to molecule structure of antimitotic chemicals T2, T3, T4, T5 and T7 were maked artificially. According to one chemicals which knows as an inhibitor of mitosis coaled Bis tetrathiafidvalene but today there are no any biologic study about its effects. The activity of reticuloendothelial system (RES) in some tissues for life makes it more advantage to use or examination the chemicals will be antimitotic in vivo in our materials, to investigate the effects of this chemicals, bone marrow, spleen tissue were examined. Additionally, in this subject were tired to use a new method. For this aim the results of the investigation of this tissue preparats under microscopy shows that the chemicals antimitotic effects on target tissue on control group and T coded chemicals were evaluated. Resulting of test chemicals may be antimitotic. Key Word: RES, blood, bone marrow, spleen, antimitotic agents, Bis tetrathiqfulvalene 11