Salvia wiedemannii boiss'in ekolojik özellikleri
Ecological properties of salvia wiedemannii boiss
  1. Tez No: 58205
  2. Yazar: NİHAT ALTINÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Salvia, Endemic, Ecology
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Salvia wiedemannii Boiss.'in EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ NİHAT ALTINOZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Ersin YÜCEL 1997, Sayfa 69 Salvia wiedemannii Boiss. Türkiye' nin endemik bitkilerinden olup, Eskişehir, Ankara, Kütahya ve Konya çevresinde doğal yayılış göstermektedir. Bu çalışmada S. wiedemannii' nin ekolojik özellikleri araştırılmıştır. Vejetatif ve generatif gelişme dönemlerinde, bitki ve toprak örnekleri analiz edilerek, N, P ve K yüzdeleri tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre; Bu türün alkali veya nötr karakterli; kumlu, killi, tınlı bünyeye sahip; su tutma kapasitesi yüksek; tuzsuz ve sığ topraklarda yayılış gösterdiği saptanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre vejetatif gelişme döneminde bitki organlarındaki N, P ve K yüzdelerinin, generatif gelişme dönemine oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Anahtarkelirneler:5a/ıw, Endemik, Ekoloji
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ECOLOGICAL PROPERTIES OF Salvia wiedemannii Boiis. NİHAT ALTINÖZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Assoc. Prof.Ersin YÜCEL 1997, Page 69 Salvia wiedemannii Boiss., one of the endemic plants of Türkiye, naturally seperates in Eskişehir, Ankara, Kütahya and the enviroment of Konya. In this study ecological properties of 5. wiedemannii have been investigated. In its vegetative and generative development stages the percentage of N, P and K have been detected, by analysing the samples of plant and soil. According to the data obtained, It has been observed that this species has a character of alkaline and of neutral, has a body consisting of sand, clay and loam, has a capacity of keeping water and widely seperates in the lands lacking of salt and the shallow areas. According to the analysis made, it has olso been observed that the N, P and K percentages in the organs of plant in its vegetative development periods are higher than in generative development periods.