Avusturya devlet okullarında İslam dersleri
Islamic religious education in Austrian state schools
- Tez No: 582139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslam dersleri, din eğitimi, İslamofobi, Avusturya'daki resmi özel İslam okulları, Avusturya'da Müslümanlar ve Türkler, Islamic courses, religious education, Islamophobia, official private Islamic schools in Austria, Austrian Muslims, Muslims and Turks in Austria
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Tarih boyunca çeşitli göçlere sahne olan Avusturya, müslümanlarla olan ilişkileri açısından diğer Avrupa ülkelerinden oldukça farklı bir konuma sahiptir. Etnik köken olarak çok çeşitlik arzeden göçmenlerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu müslümanlar, zaman içerisinde kurumsallaşarak devlet okullarında İslam derslerinin verilmesi ve Avusturya İslam Toplumu (AİT/IGGiÖ) organizasyonu gibi oldukça önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Avrupa Birliği'ne girmek için uzun süreden beri çalışmalar yapan Türkiye'nin müzakere sürecinde eğitim sisteminde ne gibi değişiklikler olacağına; İslam'ı resmi din olarak tanıyan yine bir Avrupa ülkesi Avusturya'daki İslam derslerinin ele alınması katkı sağlayacaktır. Ülkedeki 36 yıllık bu tecrübenin tez çalışması olması, buradaki İslam dersleri ve organizasyonunun Türkiye'deki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine bilimsel katkısının yanında, dünyanın çeşitli yerlerinde bu konuyu gündemine almak isteyen ülkeler için model ve araştırmacılar için ışık tutacaktır. İslam dersleri, öğrencilerin 'Müslüman' ve 'Avusturyalı' kimliklerini uzlaştırmalarına yardımcı olarak önemli bir entegrasyon işlevini yerine getirirken ayrıca; müslümanlar ve müslüman olmayanlar arasındaki dini-ideolojik ve etik sorunların çözümü için bir iletişim imkanı olarak durmaktadır. İslam ve müslümanlar üzerinden bazı siyasilerin yerli yersiz bilimsellikten uzak subjektif açıklamalar yapması ve son yıllarda giderek artan medyadaki 'İslamofobi' karakterli haberler sebebiyle kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. Tüm bu gelişmeler karşısında tez konusu olarak incelenen İslam dersleri; İslam'ın doğru tanıtımına, müslümanların entegrasyonuna, Windowseğitim kurumları ve ders içerikleriyle din eğitim bilimine, İslamofobi'nin engellenmesine, müslüman öğrencilerin Avusturya'nın geleceğine olumlu katkılar sağladığı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Austria, which has been the scene of various migrations throughout history, has a very different position than other European countries in terms of its relations with Muslims. The majority of the Muslim immigrants which have various ethnic origins are represented by the Turks who institutionalized to achieve that public schools teach Islam lessons and to establish the Austrian Islamic Society (AIT / IGGiÖ). Turkey who has been working for a long time to enter the European Union is working on changes on its education system during the negotiation process. The study of Islam in Austria, another European country that recognizes Islam as an official religion, will contribute. 36 years of experience in this country will scientifically contribute to the religious culture and ethics lessons in Turkey with its Islam lessons and organization. This will be a model for world's various places that want to put the subject on their agenda and will be an illumination for researchers. Islamic lessons help students to reconcile their 'Muslim' and 'Austrian' identities to play an important role for their integration. They stand as a means of communication for the solution of religious-ideological and ethical problems between Muslims and non-Muslims. The public is misinformed due to the fact that some politicians through Islam and Muslims make subjective explanations far from indigenous unwarranted scientificity and the 'Islamophobia' character in the media, which has been increasing in recent years. In the face of all these developments, Islamic courses examined as a subject of the thesis; It has been found that Muslim students make positive contributions to the correct promotion of Islam, the integration of Muslims, the educational institutions and religious education science with the course contents, the prevention of Islamophobia, and the future of Muslim students of Austria.