Suç ve ceza bağlamında Kur'ân-ı Kerim'de ibtilâ kavramı
The concept of devil in the Holy quran in the contexs of crime and punishment
  1. Tez No: 582475
  2. Yazar: NAZİFE SAĞLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbtilâ, Suç, Ceza, İnsan, İbtila, Crime, Punishment, Human
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kur'ân'da ibtilâ ile ilgili birçok kavramın olması, konunun fert ve toplum için önemini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda Kur'ân, yeryüzünü“ibtilâ”sahnesi olarak niteler ve insanın halife sıfatıyla bir çok zorluk ve sınanmaya tabi tutulacağını belirtir. Bu açıdan insanların musibetlere uğramasının arkasında yatan nedenlerin tespiti bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.“Suç ve Ceza Bağlamında Kur'ân-ı Kerim'de İbtilâ”adlı bu çalışmada amacımız, Kur'ân'da yer alan ilgili ayetler bağlamında imtihan ve ibtila kavramlarını anlamaya çalışmaktır. Ayrıca ibtilanın kaynağı meselesi de kader ve sünnetullah kavramları da göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir. Bu minvalde çalışmamız nitel desende olup doküman taraması yapılacaktır. Kaynaklar azami derecede ilk dönem tefsir eserlerinden faydalanılarak kullanılacaktır. Meselenin kelam ile ilgisinden dolayı ağırlıklı olarak kelami yorumların yoğun olduğu eserler tercih edilecektir. Sonuç olarak, ibtilâya muhatap olan insan suçundan dolayı hemen cezalandırılmamış, Allah (c.c) tarafından kendisine tövbe ve pişmanlık için fırsat verilmiştir. Kur'ân hayatın ve ölümün ibtila için olduğunu belirtir. Bu sürecin neticesinde karşılaşacağı ödül ve ceza insanın tamamen kendi iradesinin ve fiillerinin mukabilidir.
Özet (Çeviri)
The fact that there are many concepts related to the ibtila in the Qur'an reveals the importance of the subject for the individual and the society. At the same time, the Qur'an describes the earth as a stage of til devotion ve and states that man will be subjected to many difficulties and tests as caliphs. In this respect, the identification of the reasons behind human suffering is a problem. In this study called Ibtilâ in the Context of Crime and Punishment, our aim is to try to understand the concepts of trial and demon in the context of the relevant verses in the Qur'an. In addition, the issue of the source of difficulty will be evaluated by considering the concepts of fate and sunnah. In this respect, our study is of qualitative design and document scanning will be performed. Resources will be used to the maximum extent by making use of the first period commentary works. In particular, since the issue is related to kalam, the works with the most intense interpretations were preferred. As a result, he was not immediately punished for the crime of humanity who was the subject of the revolution and was given the opportunity to repent and repent by Allah (c.c). The Qur'an states that life and death are for devil. The reward and punishment to be faced as a result of this process is completely the opposite of one's own will and actions.