Boşanmış ve boşanmamış ebeveynlerin 15-18 yaş grubu çocuklarında okula bağlanma, şiddete yönelik tutum ve başa çıkma becerilerinin incelenmesi
School attachment, attitude towards violence and coping skills of children in the 15-18 age group with divorced parents and nondivorced parents
- Tez No: 582552
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Boşanma, Şiddet eğilimi, Başa çıkma stratejileri, Ergenlik, Attachment, Divorce, Tendency to violence, Coping strategies, Adolescence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmanın amacı, boşanmış ve boşanmamış ebeveynlerin 15-18 yaş grubu çocuklarında okula bağlanma, şiddete yönelik tutum ve başa çıkma becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın evrenini Özel Bakırköy Sınav Temel Lisesi'nde eğitim- öğretime devam eden 300 1., 2., 3, ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemi evreni belli örneklem hesabına göre 198 kişi çıkmıştır. Araştırmaya 15-18 yaş arasındaki 198 lise öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların 88'i kadın, 110'u erkektir. Katılımcılardan 101'i anne ve babalarının boşanmamış olduklarını belirtirken, 97'si anne ve babalarının boşandıklarını belirtmişlerdir. Her bir katılımcıya, ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Çocuk ve Ergenler için Okula Bağlanma Ölçeği'', ''Ergenler için Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği'' ve ''Ergenler için Başa Çıkma Ölçeği'' uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Veriler; sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma olarak hesaplanmıştır. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk Testi ile sorgulanmıştır. Sürekli değişkenler normal dağılıma uymadığı için Mann Whitney U testi ile analiz edilmiştir. Ölçek skorları arasındaki ilişki, Spearman korelasyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; boşanmamış ebeveynlerin çocuklarının okula bağlanma ölçeği, öğretmene bağlanma ölçeği ve arkadaşa bağlanma ölçeği skorları boşanmış ebeveynlerin çocuklarına göre yüksektir. Boşanmış ebeveyn çocuklarının şiddete yönelik tutum ölçeği skorları boşanmamış ebeveynlerin çocuklarına göre yüksektir. Boşanmamış ebeveynlerin çocuklarının EBÇÖ aktif başa çıkma alt ölçeği skorları boşanmış ebeveynlerin çocuklarına göre yüksek saptanmıştır. Boşanmış ebeveynlerin çocuklarında kadınların EBÇÖ kaçınan başa çıkma alt ölçeği skorları erkeklere göre yüksek çıkmıştır. Demografik değişkenlerin ortak etkisi anlamlı düzeyde bir fark yaratmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the relationship between attachment to school, attitudes towards violence and coping skills in 15-18 age group of divorced and nondivorced parents. Research group consisted of 300 1st, 2nd, 3rd, and 4th grade students attending private school. As per the specific sample account, the sample of the study was identified as 198 individuals. 198 high school students aged 15-18 had participated in the study. 88 of the participants were female and 110 were male. 101 of the participants stated that their parents were not divorced and 97 of them stated that their parents were divorced. ''Personal Training Form'', 'School Attachment Scale for Children and Adolescents', 'Adolescents' Attitudes Towards Violence Scale' and 'Coping Scale for Adolescents, were applied to each participant. SPSS program was used to analyze the data. The conformity of continuous variables with the normal distribution was questioned by the Shapiro Wilk Test. Continuous variables did not conform with the normal distribution and were analyzed by the Mann Whitney U test. The relationship between the scale scores was analyzed by the Spearman correlation analysis. According to the results; nondivorced parents' children's school attachment scale, teacher attachment scale and friend attachment scale scores were higher than scores were higher than those of the children of divorced parents. Divorced parents' children's attitude towards violence scores are higher than those of parents who are not divorced. Active coping subscale scores of the children of nondivorced parents were higher than those of divorced parents. In children of divorced parents, scores of women's CSSA avoiding coping subscale were higher than in men. The common effect of demographic variables did not make a significant difference.