Miyase Sertbarut'un romanlarının değerler aktarımı bakımından incelenmesi
The analyse of Miyase Sertbarut's novels in terms of value transfers
- Tez No: 582637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Miyase Sertbarut, Çocuk Edebiyatı, Roman, Values Education, Miyase Sertbarut, Children's Literature, Novel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı‟nda (2018) yer alan yirmi bir değerin, Miyase Sertbarut‟un belirlenen on bir romanında ne sıklıkla işlendiğini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada problem durumu çerçevesinde alt problemlere, araştırmanın amacı ve önemine, sınırlılıklarına, varsayımına ve konuyla ilgili araştırmalara yer verilmiş; böylece tezin kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Çalışma nitel bir araştırma olup doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Eserlerde işlenen değerler tespit edilerek fişlenmiştir. Araştırmacı, güvenirliğin sağlanabilmesi açısından her romanı üç kez okumuştur. Ayrıca belirlenen üç roman, araştırmacı dışında beş Türkçe eğitimi uzmanı tarafından da okunmuştur. Tespit edilen değerler karşılaştırıldıktan sonra kullanım sıklığı açısından analiz edilmiştir. Her kitap için ayrı olmak üzere incelenen veriler yer aldığı cümleler ve sayfa numaraları ile birlikte tablolaştırılmıştır. Son olarak veriler anlamlı ve mantıklı bir şekilde kitapta işleniş biçimine göre“olumlu ve olumsuz”betimlemeleriyle derlendikten sonra grafikleştirilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre Sertbarut‟un on bir romanında Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı‟nda (2018), yer alan değerlerden en çok 132 işlenme sıklığıyla sevgi değerinin olumlu betimlemesine; 128 işlenme sıklığıyla da dürüstlük değerinin olumsuz betimlemesine rastlanmıştır. Bağımsızlık değerinin olumlu veya olumsuz betimlemesiyle romanlarda karşılaşılmamıştır. Diğer tespit edilen değerler ise şu şekildedir; adalet, aile birliğine önem verme, barış, bilimsellik, çalışkanlık, dayanışma, duyarlılık, estetik, eşitlik, özgürlük, saygı, sorumluluk, tasarruf, vatanseverlik, yardımseverlik, dostluk, öz denetim ve sabırdır. Bu bulgulardan hareketle Miyase Sertbarut'un incelenen on bir eserinin, çocuklara değer aktarımı konusunda zengin örnekler içerdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle değerlerin çocuklara aktarımında bu romanlardan yararlanılabileceğinin isabetli olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been made to determine how often the twenty-one values in the Social Studies Curriculum (2018) were studied in eleven novels of Miyase Sertbarut. In the study, sub-problems, aim and importance of the research, limitations, assumptions and related researches were included within the framework of the problem situation; thus, the conceptual framework of the thesis was formed. The study was a qualitative research and document analysis technique was used. The values which takes part in the works were determined and tagged. The researcher has read each novel three times to provide reliability of the study. In addition, three novels have been read by five Turkish education experts besides the researcher. The determined values have been analyzed for frequency of use after being compared. The data analyzed separately for each book have been tabulated together with the sentences and page numbers. Finally, after compiling the data with "positive and negative descriptions according to the way they took part in the book in a meaningful and logical way, the graphics of the data were created. According to the results of the study in the eleven novels of Sertbarut according to the values which are in the Social Studies Lesson Curriculum (2018), it was found that the most frequent values are love with 132 times in the way of positive description and honesty with 128 times in the way of negative description. No positive or negative description of the value of independence was encountered in novels. Other determined values are as follows; justice, caring for family unity, peace, scientificness, diligence, solidarity, sensibility, aesthetics, equality, freedom, respect, responsibility, saving, patriotism, helpfulness, friendship, self-control and patience. Based on these findings, it has been found that eleven works of Miyase Sertbarut include rich examples to value transfer to children. For this reason, it is believed that these novels can be used in transferring values to children.