Şiddet mağduru çocukların rehabilitasyonunda tiyatronun işlevi
The function of theatre in terms of rehabilitation of the children who are victims of violence
  1. Tez No: 582781
  2. Yazar: NURAY TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA EZİCİ KAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Tiyatro, Oyun-Drama, Şiddet Mağduru, Rehabilitasyon, Child, Theatre, Play-Drama, Victim of Violence, Rehabilitation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Şiddet Mağduru Çocukların Rehabilitasyonunda Tiyatronun İşlevi başlıklı bu tez çalışması, şiddet mağduru çocukların rehabilite edilmesinde tiyatro sanatının nasıl bir işlevinin olabileceğinin incelenmesi amacını taşımaktadır. Çalışmada şiddete uğrayan çocukların iyileştirilmesinde sanatın önemli olduğuna vurgu yapılarak, özellikle tiyatro ile drama ve oyunun çocukların rehabilite edilmeleri sürecindeki işlevleri, ayırıcı unsurları üzerinde durulmuştur. Dört bölümden oluşan bu tez çalışmasında Girişin ardındaki İkinci Bölümde ilk önce genel olarak şiddetin tanımı yapılmış, daha sonra şiddetin kaynaklarına değinilmiş ve aile içi şiddet konusuna vurgu yapılmıştır. Tez çalışmasının çocuk ve çocuğa yönelik şiddet olgularının açımlandığı Üçüncü Bölümünde çocuk ve çocuk kimliğinden, çocuğa yönelik şiddetten ve bu şiddetin çeşitlerinden söz edilmiştir. Çalışmanın başlığını taşıyan Dördüncü Bölümde ise genel olarak sanat, tiyatro, drama, oyun çocuk ilişkisine değinildikten sonra, izleyen ve oynayan bireyler olarak tiyatro sanatı ile drama çalışmalarının şiddet mağduru çocukların rehabilitasyon sürecine etkisi ve sonuçları örnek çalışmalar ile uzman kişilerin görüşlerine dayanarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın oluşturulmasında konuyla ilgili yazılı kaynaklardan, internet verilerinden, film, belgesel, video çekimlerinden, gazete haberlerinden, yapılmış tiyatro oyunlarından ve konuyla ilgili uzmanlardan (Bilişim Uzmanı İsa Altun; Tiyatro Eğitmeni Selim Canpolat; Lika Tiyatro Kurucusu Caner Demir; Psikoterapist Dr.Serkan Doğan; Akademisyen, Psikolog, Yazar Prof.Dr. Üstün Dökmen; İngilizce Öğretmeni Sinem Eraslangün; Psikolog, Yazar Şebnem Özkan; Emekli Emniyet Müdürü Leman Süheyla Soylu; İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Şevki Sözen; Oyuncu Turgay Tanülkü, Emniyet Müdürü Dr.Bülent Tansel; Akademisyen Dr.Nebiye Yaşar) ile yapılan görüşmelerden yararlanılmıştır. Bu çalışmanın konuyla ilgili araştırmacılar ve uygulamacılar için kaynak oluşturması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis work entitled The Function of Theatre in Terms of Rehabilitation of the Children Who Are Victims of Violence, aims at studying what kind of function theatre arts could induce in the rehabilitation of the children who suffered violence. In this work, by putting ample emphasis on the importance of arts in the rehabilitation of the children exposed to violence, especially functions and distinctive features of theatre drama, and children plays in the rehabilitation process have been dwelt on. In this thesis work of four chapters, following the Introduction, the Second Chapter presents the definition of violence in general terms, and then details and highlights the sources of violence and domestic violence in particular. In the Third Chapter of the thesis, where the child and violence inflicted upon children are elaborated, the subjects related to child, child identity, violence directed at children and the varieties of violence are covered. In the Fourth Chapter which bears the same title of this thesis, after having addressed the arts, theatre, drama and the relationship between play and child on the whole, the effects and results of theatre art and drama works on the rehabilitation process of the children who are victims of violence, as individuals either watching those activities or participating in the plays, have been presented through case-studies and expert opinions. In the making of my thesis, I made use of related written sources, Internet data, film, documentary and video recordings, news coverage, staged theatre plays and the interviews with the specialists in the field (Informatics Expert İsa Altun; Theatre Trainer Selim Canpolat; Founder of Lika Theatre Caner Demir; Psychotherapist Dr. Serkan Doğan; Academician – Psychologist Writer Prof. Dr. Üstün Dökmen; English Teacher Sinem Eraslangün; Psychologist Writer Şebnem Özkan; Retired Police Chief Leman Süheyla Soylu; Istanbul University, Medical School, Forensic Medicine Department's Faculty Member Prof. Dr. Mehmet Şevki Sözen; Actor Turgay Tanülkü; Police Chief Dr. Bülent Tansel; Academician Dr. Nebiye Yaşar). Through this work, I aimed at providing a reliable source for the researchers and practitioners interested in the subject.