Bir tasarım ilkesi olan tekrarın artistik seramik tasarımında kullanımı
Use of a repetition as a desing principle in artistic ceramic design
- Tez No: 582809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJDE YÜCEL COŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Tasarım, Tekrar, Sanat, Ceramic, Design, Repetition, Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
'Bir Tasarım İlkesi Olan Tekrarın Artistik Seramik Tasarımında Kullanımı' adı altında yürütülen bu çalışmada, seramik sanatındaki sanatsal anlatımlarda kullanılan tekrar ilkesi ele alınmıştır. Tekrar ilkesinin seramik sanatıyla bütünleşmesi ve bunun sonucu olarak oluşan plastik ve estetik değerler irdelenmiştir. Çalışmanın içeriğinde tasarımın tanımı ve tarihçesine değinilmiş, tasarım ilke ve öğeleri hakkında bilgi verilmiştir. Tekrarın seramik sanatında yeri incelenerek, ülkemizde ve dünyada tekrar üzerine çalışan seramik sanatçılarından ve eserlerinden örnekler sunulmuştur. Araştırmalar doğrultusunda gerçekleştirilen kişisel uygulamalar paylaşılmış, çalışma süresince derlenen sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Bu çalışma yapılırken temel tasarımın önemli ilkelerinden biri olan tekrar ilkesinin tanıtılarak, tasarıma olan etkilerinin tespit edilmesi, tekrar ilkesinden faydalanılarak üretilmiş olan eserlerden örnekler sunarak yeni tasarımlar için faydalanılabilecek bir kaynak oluşturulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Use of a Repetition as a Desing Principle in Artistic Ceramic Design”in that study, conducted under the name used in ceramic art in the principle of artistic statements were discussed again. Again it was examined and ceramic arts integration as a result of the principle of plastic and aesthetic values. In principle and definition of design, design and content of the study into the history of the items mentioned were informed about. Writing in the world and in our country by examining where in ceramic art, ceramics and works of art, presented examples of artists working on again. Research conducted in accordance with the results, which has been compiled for the duration of the work place and shared personal practices. While this study is one of the basic design principles that are important again, introduced the principle of the works of art, design, by means of this detection principle again by offering new designs for a resource aimed jenny-rated samples could benefit.