Konya ve çevresine 1950-1955 yılları arasında Bulgaristan göçmenlerinin yerleştirilmesi
Settlement of Bulgarian migrants in Konya and its vicinity between 1950 and 1955
  1. Tez No: 582853
  2. Yazar: AYSEL BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye, Konya, Bulgaristan, İskân, Migration, Turkey, Konya, Bulgaria, Settlement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bulgaristan'dan Türkiye'ye 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan bugüne kadar bazen sık bazen seyrek aralıklarla ama devamlı olmak üzere göçler olmuştur. Bulgaristan Hükümeti, 10 Ağustos 1950 tarihinde verdiği notayla 250.000 Bulgaristan Türkü'nün Türkiye'ye kabulünü istemiş ve göçler başlamıştır. Yaklaşık olarak 15 ay içerisinde 140.000 kişi Türkiye'ye göç etmiştir. Bu süreç yaşanırken Türk ve Bulgar Hükümetleri de karşılıklı olarak birbirlerine birçok nota vermiştir. 1951 yılı sonlarına doğru Türk Hükümeti, Bulgarların göçmenler arasına sahte vizeli ve Çingene soyundan kimseleri sokması nedeniyle sınırı kapatmıştır. Bu göçler çeşitli antlaşmalara ve özellikle Türkiye ile Bulgaristan arasında göçleri düzenleyen İkamet Mukavelenamesi'ne aykırı olarak baskı ile gerçekleştirilmiştir. Tüm göçmenler iskânlı göçmen olarak Türkiye'ye alınmışlardır. Bu şekilde Türk Hükümeti tarafından hepsi iskan edilmiş ve ayrıca bu göçmenlere toprak verilmiştir. Bulgaristan göçmenlerinin 1950-1955 dönemindeki iskân edilme yerlerinden biri de Konya ve çevresi olmuştur. Konya merkez ve ilçelere, ilçelere bağlı köy ve bucaklara yerleştirilmiştir. Yerleştirilen göçmnelere çeşitli yardım kuruluşlarının ve halkın da yardımıyla barınma, yiyecek, giyecek, eşya gibi pek çok yardımlar yapılmış, ihiyaçları giderilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the Ottaman-Russia war in 1877-1878 to today, there are some continious migrations, sometimes frequently sometimes rarely, from Bulgaria to Turkey. The Bulgarian government intended to send the whole 250.000 Bulga-rian Turks as mentioned in the Bulgarian Note of the 10 August 1950 to Turkey and then the migrations started. Approximately in 15 months 140.000 people migrated to Turkey. During this period, Turkish and Bulgarian governments gave notes to each other. Towards the end of the year 1951, the Turkish government closed down the frontier due to the Gypsies given forged visas by the Bulgarians. These migrations were car-ried out in contravention of various agreements and, in particular, Resi-dence Agreement, which was the convention on the settlement of migra-tions between Turkey and Bulgaria. All immigrants were taken to Turkey as settlers. In this way, all of them were settled by the Turkish go-vernment and also these immigrants were given land. One of the inhabitance places of Bulgarian immigrants is Konya and its enviranment. They are placed to Konya city center and its districts, villages and towns connected to these districts. With the help of various charity organizations and folk, settlers have been provided with various kinds of help such as housing, food, clothing, goods and thus their needs were covered.