Modern sanatta teknolojinin sanat eserine dönüşmesi
The transformati̇on of technology i̇nto art i̇n modern art
  1. Tez No: 582854
  2. Yazar: NESLİHAN ALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Makine, Elektronik, Sanat, Bilim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Teknolojinin insan yaşamı üzerindeki etkisi her zaman sanatta belirleyici bir rol oynamıştır. Teknoloji, öncelikle sanat eserinin oluşum sürecini biçimsel, düşünsel ya da bu süreçte oluşumunu sağlamak için kullanılan bir malzemeyken daha sonra sanat eserinin kendisi olmuştur. Geçmişten günümüze teknoloji ve sanat birlikte gelişim göstermiş her zaman etkileşim içerisinde olmuştur. 1800'lu yıllarla hayatımıza giren endüstri kavramıyla bu etkileşim sanat üzerinde daha çok belirginleşmiş ve modern dünyayla birlikte teknolojinin sanat üzerinde dönüşüm süreci başlamıştır. Makine ve insan ilişkisi sorgulanmış, makineleşen dünyanın getirdiği ürünler ve kavramlar yeni oluşumlara sebep olmuştur. Endüstrileşmeyle ortaya çıkan seri üretim ürünlerinin eserin oluşum sürecinde, eser üzerinde biçimsel ya da doğrudan sanatta kullanılması yeni bir anlayışı beraberinde getirmiş ve sanatta bir kırılma noktası olmuştur. 20.yüzyılda hızla gelişen teknoloji, sanat için de önemli bir değişim sürecine girilmesini sağlamıştır. 1950' li yıllarda bilgisayar, elektronik ve dijital gibi kavramların kazanımı ve sanat alanın da kullanılması, sanatın teknolojiye dönüşmesini kaçınılmaz hale getirmiştir. 20. yüzyılın sonlarında bilgisayar kavramının yaygınlaşması ve gelişmesinin bir sonucu olarak yeni ifade dilleri gelişmiş ve yeni sanat hareketlerine dönüşmüştür. Teknolojinin gelişimiyle doğru orantı olarak yenilenen yeni ifade dilleriyle ortaya çıkan sanat yapıtı teknolojinin sanat eserine dönüşümünü sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The impact of technology on human life has always played a decisive role in art. Technology, first of all, is a material which is used to provide the formation process of the work of art formally, intellectually or in this process, then it becomes the work of art itself. From past to present, techonology and art have evoled together and have always been in interaction. This interaction with the concept of industry, which entered into our lives in the 1800s, became more evident on art and the transformation process of technology started with the modern world. The relationship between machine and human has been questioned and the products and concepts brought by the mechanized world have caused new formations. The use of mass production products that emerged with industrialization during the formation process of the work, on the work in formal or direct art brought a new understanding and became a breaking point in art. Rapidly developing technology in the 20th century has led to an important process of change for art. In the 1950s, the acquisition of concepts such as computers, electronics, and digital, and the use of art, made the transformation of art into technology inevitable. As a result of the expansion and development of the computer concept in the late 20th century, new languages of with the new expression languages renewed in direct proportion with the development of technology has enabled the transformation of technology into a work of art. Kewords: Technology, Machine, Electronics, Art, Science