İnsan yumurtalık kanseri hücre hatlarında (MDAH 2774 VE OVCAR 3) leptinin apoptoza olan etkileri
The effect of leptin on apoptozes i̇n human ovarian canser cell lines (MDAH 2774 AND OVCAR 3)
  1. Tez No: 582862
  2. Yazar: AYTAN NAJAFALIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA COŞAN TEREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Leptin, over kanseri, obezite, apoptoz, serum açlığı, Leptin, ovarian cancer, obesity, apoptosis, serum starvation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Obezite çeşitli kanser tiplerinin gelişimiyle sıkı bağlantılı bir hastalıktır. Obezitenin, kanser riskini hangi biyolojik mekanizmalarla ve nasıl etkilediğine dair yapılan çalışmalar; farklı kanser türleri için farklı mekanizmaların söz konusu olabileceğini göstermektedir.Leptin seviyesi obezhastalardanormal populasyona göre daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada leptinin over kanseri hücrelerinde (MDAH-2774ve OVCAR-3) apoptoza olan etkileriniortaya koymak amaçlanmıştır.24 ve 48saat serum açlığına bırakılan MDAH-2774 ve OVCAR-3 hücre hatlarında artan konsantrasyonlarda leptin uygulamasının (0.5-400 ng/ml) 24, 48 ve 72 saat sonunda hücre çoğalması üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla XTTtesti, proapoptoz ve antiapoptoz protein miktarlarındaki değişimleri belirlemek amacıyla apoptoz array (Human ApoptozArray C5, RayBiotech) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ANOVA ve ardından Dunnett's istatistiksel analizleriyle değerlendirilmiştir.Çalışmamızda24 ve 48 saat serum açlığına bırakılan hücre hatlarında leptin uygulamasının hücre çoğalmasını artırdığı gözlenmiştir. 24.saat serum açlığına bırakılan MDAH-2774 hücrehattında25 ng/ml leptin uygulaması ile 72. saatte hücrelerinkontrol hücrelerine göre %127.1oranında çoğalması ile maksimum etki gözlenmiştir. 48.saat serum açlığına bırakılan OVCAR-3 hücre hattındaise50 ng/ml leptin uygulaması ile 24. saatte hücrelerin kontrol hücrelerine göre %187.4 oranında çoğalması ile maksimum etki görülmüştür. Leptin uygulaması sonucu her iki hücre hattında da antiapoptotik proteinolankatalaz seviyelerinde artış izlenmiştir.MDAH-2774 hücre hattında proapoptotik proteinler olanTRAİL R1/DR4,TRAİL R2/DR5,FADD, HTRA 2/Omi,PHOSPHO-53(S15), Fas TNFRSF6/CD 95seviyelerinde azalma görülmüştür. OVCAR-3 hücre hattında leptin uygulaması ile antiapoptotik etkiye sahipBcl-2,PON2,p21/cip1/CDNK1a,phospho-Rad17(s635),HO-1/HMOX1/HSP32,katalazseviyesindeartış belirlenmiştir. Epidemiyolojik araştırmalar, obeziteninover kanseri insidansını arttırdığını, yaşam süresini ve nüks riskini arttırdığını göstermektedir. Bu çalışmaklinik gözlemlerin altında yatan ve henüz tam olarak aydınlatılmamış olan moleküler mekanizmalar açısından bir kaynak oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Obesity is closely linked to the development of various cancer types. Studies on which biological mechanisms and how obesity affects the cancer risk showed that there may be different mechanisms for different types of cancer. It is known that leptin levels in obese patients are higher than in normal population. The objective of the present study is to reveal the effects of leptin oncell proliferation and proapoptotik, antiapoptotik proteinlevels in human ovarian cancer cell lines MDAH-2774 and OVCAR-3.XTT test was used to evaluate the effect of increasing concentrations of leptin treatment (0.5 –400 ng/ml) on cell proliferation in OVCAR-3 and MDAH-2774 cell lines at 24, 48 and 72 hours after 24h and 48h serum starvation, respectively. Human Apoptosis Array was used to determine the changes in proapoptotik and antiapoptotik proteinlevels. The findings were evaluated by ANOVA followed by Dunnett's statistical analyzes.In our study it was observed that leptin treatment increased the cell proliferation after 24h and 48h serum starvation. The maximum effect was observed with a proliferation of 127.1% compared to control cells in MDAH-2774 cell line with 25 ng/ml leptin treatment at 72h after 24h serum starvation The maximum effect was observed with a proliferation of 187.4% compared to control cells in OVCAR-3 cell line with 50 ng/ml leptin treatment at 24h after 48h serum starvationAs aresult of leptin treatment, there is an increase inproapoptotik protein catalasein both of cell lines. There is anincreasein antiapototic proteins Bcl-2,PON2,p21/cip1/CDNK1a,phospho-Rad17(s635),HO-1/HMOX1/HSP32levels in-OVCAR-3 cell lineby leptin administration.There is a decrease in proapoptotic proteins TRAİL R1/DR4,TRAİL R2/DR5, FADD,HTRA 2/Omi,PHOSPHO-53(S15), Fas TNFRSF6/ CD 95 levelsin MDAH-2774 cell lineby leptin administration.Epidemiological studies have shown that obesity increased the ovarian cancer incidince, life span and risk of relapse. This study is a reference for the molecular mechanisms, which are not fully identified, underlying clinical observations.