Öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin beşinci sınıf öğrencilerinin elektrik konusundaki akademik başarılarına, kalıcılığa ve fen bilimleri dersine karşı tutumlarına etkisi
The effect of writing activities for learning purposes on the academic achievements of fifth grade students about electricity, permanence and their attitudes towards science lesson
- Tez No: 582870
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE SEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme amaçlı yazma, akademik başarı, fen okuryazarlığı, tutum, Writing for learning, academic achievement, science literacy, attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinden şiir yazma ve günlük tutmanın beşinci sınıf öğrencilerinin Yaşamımızdaki Elektrik ünitesindeki akademik başarılarına, başarılarının kalıcılığına ve Fen Bilimleri dersine yönelik tutumlarına etkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini Türkiye'nin doğusunda bulunan iki ayrı ortaokulun beşinci sınıfında okuyan 50 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrenciler şiir yazma etkinliğini gerçekleştiren DG1 (Deney grubu1), günlük tutma etkinliğini gerçekleştiren DG2 (Deney grubu2) ve özet yazma etkinliğinin uygulandığı KG (Kontrol grubu)'na yansız olarak atanmıştır. Yarı deneysel olarak gerçekleştirilen çalışmanın deseni deneme modellerinden ön test son test kontrol gruplu model olup, görüşmelerde ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak akademik başarı ön-son-kalıcılık testi, tutum ölçeği ön-son testi ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde, hem akademik başarı son test hem de kalıcılık açısından şiir yazan DG1 ve günlük tutan DG2 ile özet yazan KG arasında anlamlı fark bulunurken, DG1 ile DG2 arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Tutum ölçeği bulgularında da aynı şekilde son test puanları arasında deney grupları lehine anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç: Sonuçlar, beşinci sınıf öğrencilerine 'Yaşamımızdaki Elektrik' ünitesinin öğretilmesinde şiir yazma ve günlük tutmanın, akademik başarıyı ve kalıcılığı artırdığını, öğrencilerin Fen Bilimleri dersine karşı tutumlarına olumlu etki ettiğini göstermektedir. Deney grubu öğrencileri ile yapılan görüşme sonuçları ise öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin öğrencilerin öğrenmelerini olumlu etkilediği ve öğrencilere birçok beceriyi kazandırdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of writing poems and diary activities from writing activities for learning purpose on academic achievement, permanence of success , and attitudes towards Science lesson in the teaching of the unit“Electricity in Our Lives”in the science lesson of middle school fifth grade students. Method: The sample of the study consists of 50 fifth grade students in two secondary schools in the east of Turkey. These students were randomly assigned to the EG1 (experimental group1), which performed the poetry writing activity, the EG2 (experimental group2) , which performed the diary activity, and the CG(control group) where the summary writing activity was applied. The design of the quasi- experimental study was a pre-test, post-test and control group model, and semi-structured interview technique was used in the interviews. As data collection tools, academic achievement pre-post-retention test, attitude scale pre-post test and semi-structured interview questions were used. Findings: As a result of the findings obtained from the study, while there was a significant difference between the EG1 writing poetry and EG2 keeping diary and CG writing summary in terms of both academic achievement post-test and permanence, there was no significant difference between EG1 and EG2. Similarly, there was a significant difference between the posttest scores in favor of the experimental groups in the attitude scale findings. Result: The results showed that teaching of writing poetry and keeping diary increased academic achievement of fifth grade students and permanence in the unit“Electricity in our Lives”and had a positive effect on their attitudes toward Science lesson. The results of the interviews with the experimental group students revealed that writing activities for learning had a positive effect on students' learning and gave them many skills.