Yaşam temelli öğrenme yönteminin 8. sınıf ses ünitesinde öğrencilerin akademik başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of context based learning method on students' academic achievement and attitude towards science lesson in grade 8 'sound unit'
- Tez No: 582876
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE SEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam temelli öğretim, akademik başarı, tutum, Context-based learning method, academic achievement, attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Yaşam temelli öğrenme yöntemi soyut bilgileri somutlaştırmakta öğrencilere katkı sağlamaktadır. Bu araştırmada ortaokul 8. Sınıf Fen bilimleri dersi 'Ses' ünitesinin yaşam temelli öğretim yöntemiyle işlenmesinin, öğrencilerin akademik başarısına, Fen Bilimleri dersine karşı tutumuna olan etkisi araştırılmaktadır. Yöntem: Yaşam temelli öğretim yönteminin etkinliğini belirlemek amacıyla“yarı deneysel desen”kullanılmıştır. Deney grubunda Ses ünitesinin öğretimi yaşam temelli öğrenme modeline uygun dizayn edilerek öğretim yapılırken, kontrol grubunda öğretmen kılavuz kitabındaki mevcut etkinliklere dayalı olarak öğretim aynı öğretmen tarafından yapılmıştır. Araştırma 5 hafta boyunca 20 saatlik uygulama süresinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada akademik başarı testi, fen bilimlerine yönelik tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme ile veri toplanmıştır. Araştırma, Ağrı merkezde bir ortaokulda 8. sınıfta öğrenim görmekte olan toplam (N=60) öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın nicel verileri SPSS-20 programı ile analiz edilmiştir. Nitel verileri ise içerik analizine tabii tutulmuş temalar frekans olarak ifade edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonunda deney ve kontrol grubu, akademik başarı ve tutum ölçeğine ait ön test ve son test puanları açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca akademik başarı ve tutum ölçeğine ait ön test ve son test puanları grupların kendi içinde de karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda deney ve kontrol grubu akademik başarı açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Gruplar tutum ölçeği puanlarına göre karşılaştırıldıklarında ise aralarında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Sonuç: Yaşam temelli öğrenme yöntemi, gruplarda akademik başarı açısından istatistiksel bir farklılık oluşturmamıştır. Fakat deney grubu lehine tutumunu arttırmıştır. Deney grubu öğrencileri derslerin eğlenceli ve zevkli geçmesine neden olduğunu, kolay öğrenme ve ders çalışma isteğini artırarak, kendilerine olan güveni artırdığı yönünde olumlu görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Context-based teaching method contributes to the students in concretizing abstract information. In this study, it is investigated to find out the effects of using context-based method, teaching 8th grade students science and technology lesson 'sound' unit on students' academic achievement and attitude towards Science lesson. Method:“Quasi-experimental design”was used to determine the effectiveness of context-based teaching method. In the experimental group, the teaching of the Science course Sound unit was designed according to the context-based learning model, while in the control group the teaching was conducted by the same teacher based on the activities in the teacher's guide book. The implementation of the research was carried out for a period of 20 hours during the 5-week period. In the study, data were collected with academic achievement test, attitude scale for science and semi-structured interview. The study was conducted with a total of (N=60) students studying in 8th grade in a secondary school in Ağrı. The quantitative data of the study were analyzed by SPSS-20. The qualitative data were subjected to content analysis, the themes were expressed as frequency. Findings: The experimental and control groups were compared in terms of pre-test and post-test scores of academic achievement and attitude scale. In addition, the pre-test and post-test scores of the academic achievement and attitude scale were compared within the groups. No statistically significant difference was found between the experimental and control groups in terms of academic achievement. When the groups were compared according to the attitude scale scores, a significant difference was found between them. Result: Context-based teaching method did not create a statistical difference in terms of academic achievement in the groups. However, it increased the attitude of the experimental group. The students stated that the Context-Based Teaching method made the lessons fun and enjoyable and that it provided easy learning and boosted their self-confidence by increasing their willingness to study.