Bağlam temelli öğretim yönteminin lise 1. sınıf öğrencilerine kimyasal bağlar konusunun öğretilmesine etkisi
The effect of context based teaching method on teaching chemical bonds to 1st grade high school students
  1. Tez No: 278060
  2. Yazar: MAHMUT EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİTNAT KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlam Temelli Öğretim Yaklaşımı, Yaşam Temelli Öğrenme, Kimyasal Bağlar, Context-Based Approach, Context-Based Learning, Chemical Bonds
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, bağlam temelli öğretim yönteminin lise birinci sınıf öğrencilerine ?Kimyasal Bağlar? konusunun öğretilmesindeki etkisini araştırmaktır.Araştırma 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Bolu Abant Lisesi'nde öğrenim gören rastgele seçilmiş 95 öğrenci ile 2 deney grubu ve 1 kontrol grubu oluşturularak yürütülmüştür. Öncelikle sınıflara seviyelerini belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanmış 8. sınıf Fen ve Teknoloji dersi müfredatı kimya konularını içeren 21 tanesi çoktan seçmeli ve 10 doğru yanlış olacak şekilde toplam 31 sorudan oluşan ?Kimya Ön Bilgi Testi? (KÖBT) uygulanmıştır. Daha sonra her üç sınıf ile uygulama öncesi araştırmacı tarafından hazırlanan 11 sorudan oluşan ?Klinik Mülakat? (KM) yapılmış ve öğrencilerin verdiği cevaplar ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Uygulama öncesi öğrencilerin ?Kimyasal Bağlar? konusunda neler bilip bilmediğini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından 21 tanesi çoktan seçmeli ve 10 tanesi doğru yanlış olacak şekilde hazırlanan toplam 31 sorudan oluşan ?Kimya Kavram Başarı Testi? (KKBT) uygulanmıştır. Yine uygulama öncesi öğrencilere daha önce başka araştırmacılar tarafından geliştirilen ?Kimya Dersi Tutum Ölçeği?(KDTÖ) uygulanmıştır. 3 hafta süre ile iki deney grubunda 6 ders saatinde 5 ayrı hikâye ve 11 tane etkinlikle ?Kimyasal Bağlar? konusu öğrencilere öğretilmeye çalışılmıştır. Kontrol grubunda ise aynı konu aynı ders saatinde fakat geleneksel öğretim yöntemi kullanılarak öğretilmiştir. Deney gruplarındaki uygulamalar kameraya alınarak metot uygulaması konusunda eksik ve yanlış taraflar tespit edilerek, bir sonraki sunuma geçildiğinde o hatalar minimize edilmeye çalışılmıştır. Uygulama sonrası her üç gruptaki öğrencilerle ?Klinik Mülakat ? ile tekrar röportaj yapılmış ve verdikleri cevaplar ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Aynı şekilde ?Kimya Kavram Başarı Testi?(KKBT) ve ?Kimya Dersi Tutum Ölçeği? (KDTÖ) tekrar uygulanmıştır. Uygulamadan 3 ay sonra kalıcılığı ölçmek amacıyla ?Kalıcılık Kimya Kavram Başarı Testi?(KKKBT) her üç gruba tekrar uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak çeşitli analizler ile irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of context based teaching method on teaching chemical bonds to 1st grade high school students.The study has been conducted with randomly chosen 95 studens attending Bolu Abant High School in 2009?2010 education year by forming 2 experimental groups and 1 control group. A Chemistry Pre-knowledge Test prepared by the researcher and consisting of 8th grade science and technology course chemistry subjects and 21 multiple choice questions and 10 true false sentences (totally 31 questions) has been applied in order to determine the levels of students. Then clinical interview that consists of 11 questions prepared by the researcher has been carried out with each of the classes and the answers given by the students have been recorded. Before conducting the experimental study, a Chemistry Concept Achievement Test consisting of 21 multiple choice questions and 10 true false sentences (totally 31 questions) has been put into practice in order to determine what students know about Chemical Bond. In addition to these, a Chemistry Course Attitude Scale developed by other researchers has been put into practice. Chemical Bonds topic has been taught in 2 experimental groups for three weeks in 6 course hours by using 5 different stories and 11 activities. However, the same subject has been taught in the same course hours by using traditional teaching method.By videotaping the practices in experimental groups, the researcher has aimed to determine the missing points related to the application of the method so as to minimize them in the next presentation. After the application, the clinical interview has again been conducted with the students in each group and their answers have been recorded. In the same way, the Chemistry Concept Achievement Test and the Chemistry Course Attitude Scale have again been applied. The Chemistry Concept Achievement Test has again been given to students as a Retention Test to measure the retention. The data gathered have been assessed with various analyses using SSPS packet program.