Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü buğday ve arpa deneme parsellerinde bulunan nematodlar
- Tez No: 58288
- Danışmanlar: PROF. DR. M. EMEL ÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Wheat, Barley, Tylenchida, Aphelenchida, Rhabditida, taxonomy
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR GEÇİT KUŞA?I TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BU?DAY ve ARPA DENEME PARSELLERİNDE BULUNAN NEMATODL AR Aysel ERENTU? (AKYOL) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Konuna Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.M.Emel ÖKTEN 19%, Sayfa: 55 Jüri : Prof.Dr.M.Emel ÖKTEN : Prof. Dr. Neşet KILINÇER : Prof. Dr. Birsen ÖNALP Bu çalışmada Eskişehir Geçit Bölgesi Tarımsal araştırma Enstitüsünün deneme tarlalarında bulunan Nematoda şubesine ait saprofit ve bitki paraziti türlerin faunistik ve taksonomik olmak üzere iki bölümde incelemesi yapılmıştır. 1996 yılında ergin nematod türlerinin çoğunlukta bulunduğu yaz aylarında Eskişehir Geçit Bölgesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme parsellerini temsilen buğday ve arpa ekili yerlere gidilerek 10 yerde toprak ve bitki örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinden elde edilen nematodlann daimi preparatları hazırlanarak, nematodlarrn ölçüm ve teşhisleri yapılmıştır. Her türün tanımı, sinonimleri, yayılışı ve habitatları verilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Tylenchida takımının Tylenchina alttakımından ve Tyienchoidea, Dolichodoroidea, Hoplolaimoidea üstfamilyasından 3 familya, 3 altfamilya 3 cins'e bağlı 3 tür,II Hexatylina alttakımından ve Anguinoidea ûstfamilyasından Anguinidae familyasına bağlı iki cinse ait iki tür saptanmıştır. Buna ilaveten Aphelenchida takımından 2 tür ve Rhabditida takımından 3 cins belirlenmiştir. Diğer yandan, tespit edilen türlerden Tylencborhynchus tritici Golden, Maqbool and Handoo, 1987 Türkiye nematod faunası için yeni kayıttır. Çalışmada saptanan en yaygın türler Ditylenchus dtpsaci(K.mam, 1957) Filipjev, 1936 ve T. tritici Golden, Maqbool and Handoo, 1987'dir. Anahtar Kelimeler Buğday, Arpa, Tytenchida, Aphelenchida, Rhabditida, Taksonomi.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT Ms. C. Thesis NEMATODES FOUND IN SOIL OF WHEAT AND BARLEY IN FIELD TRIALS ON ESKİŞEHİR GEÇİT KURSA?I AGRICULTURAL RESEARCH INSTITUTE Aysel ERENTU? (AKYOL) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. M. Emel ÖKTEN 19%, Page: 55 Jury : Prof.Dr.MEmel ÖKTEN : Prof. Dr. Neşet KILINÇER : Prof. Dr. Birsen ÖNALP In this study, saprophytic and plant parasitic genus and species of Nematoda Phylum in wheat and Barley cultivator of Eskişehir Geçit Bölgesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü trial fields are examined in considering their two main aspects, namely faunistic and taxonomic. In 1996, during the summer months, when adult nematodes species are more abundant, soil and plant samples were token from 10 places representing whole trial plots as Eskişehir Geçit Bölgesi Araştırma Enstitüsü. From these samples, nematodes were extracted, prepared and the ones belonging to Nematodes were measured and identified. Identifications, synonyms, distribution and habitats of each species are given as a result of both laboratory studies and literature records.IV Withthis, totally 3 species were detennined of which 3 species of 3 genus of 3 sub families of 3 families of Tylenchoidea, Dolichodoroidea and Hoplolaimoidea super families of Tylenchina suborder of Tylenchida order, and 2 species were of belong of two genus of Anguinidae family of Anguinoidea superfamily of Hexatylina suborder of Tylenchida order. In addition, 2 species from Aphelenchida order and 3 genus from Rhabditida order were determined. On the other hand, the species Tylenchorhynchas trititi Golden, Maqbool amd Handoo, 1987 First record in the Nematoda fauna of Turkey. The most encountered species in this study are Dhylenchus dipsaci (Kühn, 1857) Filipjev, 1936 and T. tritici Golden, Maqbool and Handoo, 1987.