A model of valet parking
Vale park modellemesi
  1. Tez No: 393788
  2. Yazar: GÖKMEN ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN İNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Alı¸sveri¸s Merkezi, Banliyö, Park Bütçesi, Park Ücreti, Vale Park, Parking Budget, Parking Fee, Shopping Mall, Suburban, Valet Parking
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu tezde, şehir merkezinin dışında kalan alışveriş merkezlerindeki ücretsiz otopark ve ücretli vale park uygulamasının ortaya çıkışı ve açıklamaları incelenmektedir. Müşterilerin alışveriş merkezinde satılan ürünlere farklı değer biçmeleri, farklı zenginlik seviyeleri ve vale park kullanmaktan elde edilen fayda; vale parkın ortaya çıkışı için sunulabilecek açıklamalardır. Bu saydığımız nedenlerden, modelde ilk ikisine odaklanıyoruz. Bu açıklamaları kullanarak müşterilerin park kararlarını ve alışveriş merkezlerinin fiyat stratejilerini açıklıyoruz. Modelde kullandığımız çeşitle değişkenlere (otopark masrafı, vale masrafı, vale park kullanmaktan alınan fayda) bağlı olarak farklı rejimler oluşabilir. Bunlar bütün müşterilere sadece otopark sunulan, sadece vale park hizmeti sunulan, ya da müşteriler kategorize edilerek bir kısma vale park, diğerine otopark sunulan ve hatta bazı durumlarda fiyatları iyice artırarak belli müşterilerin alışveriş merkezine gelmemesini sağlayan rejimlerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis provides an explanation for the coexistence of regular free parking and paid valet parking in some shopping malls. The varying socio-economic levels of customers, their differing valuations of the goods sold at the mall, and an extra utility associated with valet service are the immediate reasons for the emergence of valet parking at the mall. We provide a theory based on the latter two reasons to analyze parking decisions of customers and the pricing strategy of shopping malls. Based on the sorting of different kinds of customers between valet and regular parking, various parking regimes can emerge at the mall including regular parking only, valet parking only, and mixed regimes of the two.