Doğu Akdeniz sahil şeridinden izole edilen bakterilerin antibiyotik ve ağır metal direçliliğinin belirlenmesi
Determination of antibiotic and heavy metal resistance of bacteria isolated from Eastern Mediterranean coastline
- Tez No: 582931
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜLNAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Ağır Metal Direnci, Enterobacteriaceae, Tetrasiklin Direnç Genleri, Doğu Akdeniz Sahil Şeridi, Antibiotic Resistance, Heavy Metal Resistance, Enterobacteriaceae, Tetracycline Resistance Genes, Eastern Mediterranean Coast
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, Doğu Akdeniz Sahil Şeridi'nden alınan deniz suyu örneklerinden izole edilen Enterobacteriaceae familyasına ait bakterilerin ağır metal ve antibiyotik dirençlilikleri belirlenmiş ve tetrasiklin direncinin moleküler düzeyde karakterizasyonu amaçlanmıştır. Örneklerden toplam 426 bakteri izole edilmiştir. En yüksek oranda tespit edilen bakteri % 27.9 ile Escherichia coli olup, diğerleri Enterobacter cloacae (% 19.95), Shigella sp. (% 11.50), Enterobacter aerogenes (% 7.70) ve Klebsiella pneumoniae (% 7) şeklinde tespit edilmiştir. Elde edilen izolatların % 99'unda çoklu antibiyotik direnci indeks değerinin 0.2'den büyük olduğu tespit edilmiştir. İzolatların en fazla ampisiline, gentamisine ve tetrasikline dirençli oldukları belirlenmiştir. Bakterilerin % 83'ünün bakıra, % 68'inin nikele, % 66'sının kadmiyuma ve % 9'unun kurşuna karşı gösterdikleri belirlenmiştir. İzolatlarda, tetA geni % 97, tetB geni % 80, tetC geni % 67, tetD geni % 80, tetE geni % 70, tetM geni %30, tetW geni %73 ve tetX geni %27 oranında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, heavy metal and antibiotic resistance of Enterobacteriaceae bacteria isolated from seawater samples taken from Eastern Mediterranean coastline were determined and molecular characterization of tetracycline resistance was aimed. A total of 426 bacteria were isolated from the samples. The highest detected bacteria were Escherichia coli with 27.9%, the others Enterobacter cloacae (19.95%), Shigella sp. Enterobacter aerogenes (7.70%) and Klebsiella pneumoniae (7%). 99% of the isolates were found to have multiple antibiotic resistance index values greater than 0.2. The isolates were found to be most resistant to ampicillin, gentamicin and tetracycline. It was determined that 83% of bacteria showed copper, 68% nickel, 66% cadmium and 9% against lead. In isolates, 97% of tetA gene, 80% of tetB gene, 67% of tetC gene, 80% of tetD gene, 70% of tetE gene, 30% of tetM gene, 73% of tetW gene and 27% of tetX gene were detected.