Dursunbey ilçe merkezi'nin kuruluşu,gelişmesi ve fonksiyonları
Establishment, development and functionsof dursunbey country centre
  1. Tez No: 582983
  2. Yazar: HAVVA ZEHRA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dursunbey, İklim, Yerleşme, Alaçam Ormanları, Nüfus, Ekonomi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Coğrafyası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Dursunbey, Ege Bölgesi İç-Batı Anadolu Bölümü, Yukarı Susurlu-Yukarı Porsuk Yöresi, Tavşanlı-Dursunbey Alt Yöresi'nde yer almaktadır. İdari bakımdan Balıkesir iline bağlıdır. Balıkesir il merkezine 72 km mesafededir ve Kütahya ile Bursa illerinin sınırlarına yakındır. Dursunbey, 600-700 metre yükselti basamağında, etrafı sık ormanlarla kaplı bir plato üzerine kurulmuştur. Şehrin arazi yapısı, dağlık ve engebeli bir karaktere sahiptir. Bu yükseklik ve denizel etkiden uzaklık Akdeniz İklimi ile Karasal İklim arasında bir geçiş tipi iklim şartlarının yaşanmasına sebep olmuştur. Sahanın asli bitki örtüsü karaçam ormanlarından oluşmaktadır. Dursunbey şehrinin yerleşme tarihi Roma Uygarlığı Dönemine kadar uzanmaktadır. Daha sonra Persler, İskender İmparatorluğu, Seleukidler, Attalidler, Bergamalılar, Bitinyalılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemen olmuştur. Bugün ise Dursunbey 9'u merkez olmak üzere 111 mahalleden oluşan bir şehir yerleşmesidir. Dursunbey'in 2017 yılı itibariyle ilçe sınırları içinde nüfusu 36324, şehir merkezinde ise 16567'dir. Şehrin ekonomik fonksiyonları hizmet, tarım-hayvancılık, madencilik ile orman ve orman ürünleridir. Şehir ekonomisinin bel kemiğini, Alaçam Ormanlarının varlığından dolayı kerestecilik oluşturmaktadır. Dursunbey şehrinde çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmekle birlikte, az sayıda da olsa modern sanayi tesisleri ve ticari kuruluşları bulunmaktadır. Şehir ülkemizde doğal ve beşeri özelliklerini koruyabilen en bâkir alanlardan biridir. Bu özelliği ona topoğrafik yapının sunduğu izole konum sağlamıştır. Bu özellik aynı zamanda şehrin sosyo-ekonomik gelişiminde en büyük engel olmuştur. Değim yerinde ise "Dursunbeyli hayatını Palamut Dağı ile Alaçam Dağları arasına sıkıştırmak zorunda kalmıştır.''
Özet (Çeviri)
Dursunbey is located in Central-Western Anatolia Region, up zone of Susurlu – up zone of Porsuk, down zone of Tavşanlı – Dursunbey Region. It is connected to Balıkesir province in terms of administrative. It is 72 km away from city center and close to borders of Kütahya and Bursa province. Dursunbey is established on a plateau that is surrounded by dense forests at 600-700 metres altitude. The land structure of the city has mountainous and rugged character. This height and distance from marine effect cause to actualize variable climatic conditions between Continental Climate and Mediterranean Climate. The main vegetation of the field consist of larch forests. The date of settlement of Dursunbey province goes back to Roman civilization period. Then it was dominated by Persians, Alexander Empire, Seleucids, Attalids, Pergamons, Bithynia, Seljuks and Ottomans. Today Dursunbey is a city of 111 neighbourhoods 9 of which are in city center. As of 2017 the population of Dursunbey is, in city borders 36324, in city center 16567. Economic functions of the city are service industry, agriculture-livestock, mining forestry and forest products. Marketing lumber, because of spruce forests, is the backbone of the economy of the city. Besides the cultivation of various agricultural products, there are small number of modern industry and business organizations. The province is one of the most virgin areas of the country which could protect natural human properties. This is becaus of the isolated location provided by topographic structure. This feature, at the same time, has been the biggest obstacle in socio-economic development of the city. In other words 'People in Dursunbey have to limit their lives between the Palamut Mountain and Alaçam Mountain'. KeyWords: Dursunbey, Climatology, Alaçam Forests, Population, Economics.