Yenilikçi bir yazar olarak Altaf Hüseyin Hâli (1837/1914)
Altaf Hussain Hali as an innovative writer (1837/1914)
  1. Tez No: 582982
  2. Yazar: HAVVA HÜLYA ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Urdu Edebiyatı, Aligarh Hareketi, İlerici Edebiyat Akımı, Altaf Hüseyin Hâli, Mensur ve Manzum Eserler, Urdu Literature, Aligarh Movement, Progressive Writers' Movement, Prose and Verse Works
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Urdu Dili Edebiyatının önemli temsilcilerinden Hâli'nin siyaset, eğitim ve edebiyat tarihindeki yenilikçi fikirlerini, yazdığı eserlerinde yansıtmasını ve aynı zamanda edebî kişiliği, üslubu ile ilgili dönemin edebiyatçılarıyla ilişkilendirme ve kıyaslandırma yapılarak Urdu Edebiyatındaki önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Aligarh Hareketi olarak da bilinen 1857 ayaklanması Hindistan'ın en önemli siyasî hareketidir. Aligarh Hareketiyle yeni düşünce ve edebiyat akımları ortaya çıkmıştır. Bu dönemde ortaya çıkan Shams-ul Ulema Mevlana Altaf Hüseyin şair, eleştirmen ve yenilikçi nesir yazarıdır. Tezimizde Hâli'nin Modern Urdu Edebiyatındaki yeri, hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve üslubu incelenmiştir. İlk biyografi yazarı olarak Hâli'nin hayatı, yaşadığı dönemde tarihsel gelişim süreci içinde olan Urdu Edebiyatına etkisi ve katkıları bu çalışmada konu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three section. Hali is one of apologist of natural poetry in Urdu literature who sees Islam as religion of unity. In this thesis it has been emphasized that his reflections on politics, education and history of literature, reflecting his innovative ideas in his works. His literary personality and style have been associated and compared with the writers of the related period. Thus, it has emphasized his importance on Urdu literature. 1857 Movement is also known as Aligarh Movement and this movement is India's most important political movement. New ideas ve literary movements have been come to exist with Aligarh Movement. Shams-ul Ulema Maulana Altaf Hussain is poet, critic and innovative prosaist who has emerged in that period. In our thesis has been examined his position in Modern Urdu Literature, his life, works, literary personality and style. The subject of our work contains of Hali's life and his effect and contribution on Urdu Literature in the period of historical development.