Çocuk edebiyatı açısından Birsen Ekim Özen'in eserleri ve eserlerinde yansıttığı değerler üzerinde incelemeler
Researchs on Birsen Ekim Özen's literal works and the values that she reflect on her works
  1. Tez No: 583030
  2. Yazar: FEYZA SARUHAN PALAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Birsen Ekim Özen, değer, değer eğitimi, çocuk, edebiyat, çocuk edebiyatı, Birsen Ekim Özen, value, education, values education, child, literature, children's literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: Araştırmada, çocuk edebiyatı, önemi ve özellikleri açıklanarak Birsen Ekim Özen'in eserleri ve eserlerinde ilettiği, günümüzde önemini yitirmeye yüz tutmuş değerler incelenerek, değerlere hak ettiği önemi yeniden kazandırmak ve çocuk edebiyatı vasıtasıyla yeni nesillere değer aktarımının önemini vurgulamak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yöntemine dayalı olarak doküman incelemesi ile gerçekleştirilmiştir. Veri kaynaklarını Birsen Ekim Özen'in 2010-2017 yıllarında yayımlanan ilkokul düzeyinde hazırlanmış altmış adet çocuk edebiyatı eseri oluşturmaktadır. Yazarın yaşamı hakkındaki bilgilere ve çocuk edebiyatı ile ilgili görüşlerine ulaşmak için, kendisi ile e-posta aracılığıyla görüşmeler yapılmıştır. Eserler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan güncel ilkokul ders programları incelenip tespit edilen kök değerler (adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik) ve bu değerler ile ilişkili olan farklı değerlerin de yer aldığı İlkokul Sosyal Bilgiler Öğretim Programı (2018)' ndaki değerler (aile birliğine önem verme, bağımsızlık, barış, bilimsellik, çalışkanlık, dayanışma, duyarlılık, estetik, eşitlik, özgürlük, tasarruf) açısından incelenmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Veri kaynakları, yukarıda bahsedilen yirmi bir değer esas alınarak incelenmiştir. Hangi eserde hangi değerin bulunduğu, doğrudan alıntı yapılarak gösterilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular incelendiğinde eserlerde en çok (50)“bilimsellik”değeri tespit edilmişken;“bağımsızlık”,“barış”,“estetik”ve“eşitlik”değerlerine hiç rastlanmamıştır. Sonuç: Yazarın kaleme aldığı eserlerle, çocuk edebiyatına ve çocuklara değer aktarma sürecine katkıları olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to identify children's literature, it's importance and characteristics and also analyze Birsen Ekim Özen's works and values sinking into oblivion which she mentioned in her writings and bring them into deserved prominence and to emphasize the importance of transfer of these values to rising generation. Method: This study was carried out by document reviewing based on qualitative research method. The data sources of this study is Birsen Ekim Özen's sixty children's literature writings published between 2010-2017 for primary schools. We corresponded with each other to get information about her life and opinion on children's literature. The current primary school curriculum prepared by the Ministry of National Education examined and determined the root values (friendship, helpfulness, honesty, justice, love, patience, patriotism, respect, responsibility, self-control). Her works were examined in terms of the values in the Elementary School Social Studies Program (2018) (equality, esthetics, freedom, give importance to family togetherness, independence, peace, savings, scientificness, sensitivity, sedulity, solidarity) which includes the different values associated with these values too. Descriptive analysis were used to make analysis of data. Sources of data were studied based on aforesaid values. It was shown that which work contains which values by direct quotation. Findings: According to the results while the most frequent values in writer's works are scientificness; freedom, peace and equality were not detected in anywhere. Results: As a result of we find that writer contributes children's literature and value transfer process to children by her writings.